Com trobar la motivació? Allà on estiguis sol·licitant una feina, unes pràctiques o un voluntariat, sempre és crucial identificar les teves necessitats i la motivació real. Per què vols postular-te per a aquest lloc en particular? Què és el que et motiva? Tens les habilitats i competències necessàries per treballar en aquest lloc? Si et prens un temps per pensar-ho, pot ser el pas més important en la teva trajectòria professional (i potser no només això).
Abans de decidir postular-te per a un nou treball o canviar la teva trajectòria professional, és important prendre un temps per pensar primer en la motivació. Cada persona és diferent i està impulsada per diferents coses. Però podem identificar els motivadors generals dels treballadors. Entre ells estan:
1. Treball desafiant
El treball desafiant pot ser un gran motivador, ja que pot mantenir els empleats compromesos i interessats en la seva funció. Per a moltes persones, haver de superar algun nivell de dificultat en el seu treball és molt més preferible que l’avorriment d’un treball fàcil, sense desafiaments i sense una perspectiva d’auto desenvolupament.
2. Reconeixement
El reconeixement ajuda als empleats a veure que la seva empresa o organització els valora a ells i als seus contribucions a l’èxit del seu equip i de l’empresa en general. Això és particularment clau quan les organitzacions creixen o canvien. Ajuda als empleats a desenvolupar un sentit de seguretat en el seu valor per a l’empresa, motivant-los a continuar amb un gran treball.
3. Participació dels empleats
La participació dels empleats està creant un entorn en què les persones tenen un impacte en les decisions i accions que afecten els seus treballs. El concepte també es coneix com a participació dels empleats i gestió participativa.
4. Seguretat laboral
La seguretat laboral és la probabilitat que una persona mantingui la seva feina; un treball amb un alt nivell de seguretat és tal que una persona amb el treball tindria una molt petita possibilitat de perdre-ho.
5. Compensació
La compensació és el total de pagaments en efectiu i no en efectiu que rep un empleat a canvi de la feina que realitza per al negoci.
Abans de postular-te per a un lloc en particular, és bo trobar tu motivació i pensar si l’empresa o organització a la qual t’estàs postulant complirà amb les teves expectatives.
El següent pas és analitzar les teves fortaleses i debilitats personals i també identificar oportunitats i amenaces en el mercat laboral. Les fortaleses són les coses que se’t donen millor que els altres i les coses que et impulsen en el negoci. Les debilitats són les coses que podries millorar i el tipus de pràctiques que has d’evitar. Aquests són els teus “poders interns” o “punts febles”.
Però el mercat laboral també té oportunitats i amenaces que no depenen d’una persona individual. Abans de triar el futur lloc, el perfil de l’empresa, convé analitzar també aquests factors externs. L’eina útil per fer això és l’anàlisi DAFO, que pot ajudar-te a visualitzar totes aquestes coses i d’alguna manera, a preparar-te pel futur. Pots llegir més sobre l’anàlisi DAFO aquí.
Si estàs interessat en postular-te per a projectes o una feina, i desitges obtenir més informació sobre l’anàlisi DAFO i com preparar un CV i una carta de motivació, pots apuntar-te al nostre taller “CV i carta de presentació per a projectes de voluntariat europeu – ESC “.