Together…we can!

Després d’un any intens de treball amb l’objectiu d’entendre i comprendre qué és la cultura de la pau, i promoure el desenvolupament d’habilitats, capacitats i estratègies per portar-la a terme en el nostre dia a dia, va arribar la cloenda del projecte a Sèrbia.

Durant el primer dia, els participants dels diferents països vam compartir quins havien estat els resultats del projecte, i vam tornar a recordar el que havíem après sobre la cultura de la pau, sobre la importància de ser tolerants i empàtics amb tothom, per molt diferent que l’altre persona sigui a nosaltres i independentment de la seva cultura, religió i d’altres. Una conclusió va ser evident: les diferències ens enriqueixen, i dels conflictes sempre podem aprendre, millorar i, fins i tot, desenvolupar habilitats per aprendre a gestionar millor els conflictes i millorar la nostra realitat present i futura.

Al segon dia, els representants dels diferents països vam compartir quines idees teníem per portar a terme als nostres països, el que havíem après gràcies a la participació en el projecte. Així, vam arribar a la conclusió que els tallers i d’altres dinàmiques eren una bona manera de transmetre aquests ideals. A més, és important que utilitzem l’educació no formal per promoure aquest tipus de valors socials, i que, a poc a poc, aconseguim incorporar aquest aprenentatge en l’educació formal per així, a través dels infants i joves, crear una societat millor. Al migdia, vam anar a presentar el projecte a l’Ajuntament de Krusevac, on vam ser rebuts cordialment. Per la tarda, vam exhibir les nostres iniciatives en una cafeteria amb imatges i música.

El tercer i últim dia, vam crear un espai per compartir les idees i motivacions que teníem cadascú de nosaltres per portar a terme futurs projectes, fins que, finalment, va arribar l’hora d’acomiadar-nos, amb certa tristesa per haver arribat el final de la trobada, però amb l’alegria i felicitat per haver pogut compartir aquest espai amb tots, així i per haver pogut ampliar la nostra xarxa de contactes amb la finalitat de poder cooperar, junts, per crear comunitats més tolerants i respectuoses les unes amb les altres.

Elisabet Vives

Participant en l’esdeveniment