The Power of Theatre. Teatre i aprenentatge al bell mig del pre-pirineu

Organitzar, acollir i coordinar un projecte de mobilitat internacional sempre representa un repte. Per la Fundació Catalunya Voluntària (FCV) no només és un repte sinó també una il·lusió gegant on hores de feina es converteixen més tard en un espai d’aprenentatge per compartir cultura, coneixement i diferents punts de vista.  Per aquest motiu la FCV va decidir tirar endavant l’intercanvi juvenil THE POWER OF THEATRE del 2 al 10 d’agost al petit i encantador poble de Cornellana a Lleida.

El nom de l’intercanvi ja és bastant aclaridor per el que fa a la temàtica que 6 grups nacionals van estar treballant durant 10 dies al bell mig del pre-pirineu català. El teatre era el motor principal de l’intercanvi que va desenvolupar diferents activitats basades en metodologies entorn a aquest art: teatre de d’improvisació, teatre fòrum, teatre de l’oprimit, clown i consciència corporal entre d’altres. L’ubicació escollida per portar a terme el projecte era immillorable; Cornellana, un poblet de quatre cases envoltat per muntanyes i boscos d’avets i pins. La casa on ens allotjàvem era la típica casa de colònies que de petit vas amb l’escola; tot i ser vella, desprenia autenticitat per tots els racons i ganes d’estar en comunitat.

Els joves arribats de Croàcia, Polònia, Bulgària, Itàlia i Romania, juntament amb el grup local de Catalunya, van viure 10 dies en comunitat creant un espai segur on parlar, debatre i aprendre els uns dels altres. Alguns dels participants eren actrius i actors professionals, fet que va aportar molt coneixement tècnic en teatre i improvisació. De fet, la jornada de divendres va ser liderada per alguns dels participants que van dirigir dinàmiques relacionades amb l’àmbit teatral i de l’actuació. Els dies eren intensos, començant a primera hora amb petites activitats per activar el cos i la ment i acabant al vespre amb les trobades entre equips nacionals i l’avaluació de la jornada entre la coordinació del projecte i els cap de grup.

Cal destacar en especial la feina de l’equip de la FCV: la Gemma, facilitadora al llarg de tot el projecte, que era un remolí d’energia i alegria contagiosa; la Laura, que portava la cuina i ens va preparar menjar vegà ben original.

Al final del projecte moltes de les persones participants havien creat entre sí vincles d’amistat i estima que es van anar demostrant gràcies als detalls del “secret friend” i dels preciosos rams de flors, collides als voltants de Cornellana, que corrien per la casa. L’últim dia, en el tancament, les avaluacions per part de les persones participants van ser positives tot i que sempre es pot millorar i així ho desitgem per a futurs projectes.

En conclusió, THE POWER OF THEATRE ha estat un projecte intens, enriquidor i cultivador on les persones participants han après sobre teatre, gestió emocional, consciència corporal i aprenentatge intercultural. Des de la FCV esperem tornar a coordinar, en un futur proper, un intercanvi juvenil on joves d’arreu del món puguin crear un espai intercultural d’aprenentatge, respecte i apreci mutu.