Quan vius en un poble petit, has de lidiar amb els estereotips i l’opinió antiga sobre qui és jove i qui no, què cal fer i què no, què és bo i què no. Envoltat per aquest tipus de pensaments, he passat molt de temps tractant de lidiar amb mi mateix i trobar el meu camí. No em penedeixo d’haver deixat la casa de la meva família tard, amb 27 anys, perquè vaig aprofitar aquest temps per descobrir qui sóc i què em dóna energia positiva quan treballo.

Vaig decidir que aniria pel camí més difícil. Camí de passió, aficions i idees. Però què em va donar el senyal de saber el que vull fer? Vaig provar moltes coses, diferents treballs i vaig treballar com a freelance. De totes les oportunitats vaig tenir un aprenentatge.

Sóc Marcin, de Polònia. En poques paraules, us explicaré la meva història, com vaig arribar aquí per realitzar el meu projecte de SVE a llarg de 12 mesos a la Fundació Catalunya Voluntària, a Barcelona.

Abans de participar en el SVE i des de 2004, he intentat: treballar en Sawmill com a jardiner, treballar en un supermercat venent coses d’IT, vaig fer unes pràctiques en un centre de cultura local on, per la meva iniciativa, vaig fer tallers per a gent gran sobre informàtica bàsica. També vaig treballar per a una televisió online com a operador i editor, vaig ser formador de tallers multimèdia de la UE, he treballat en un magatzem i com a conductor. Vaig fer fotografia i vídeo per a un casament. Finalment, vaig treballar per a una agència de màrqueting com a dissenyador gràfic i web. Tot el temps, a més, vaig estar treballant com freelancer, alhora que estudiava durant els caps de setmana – divendres, dissabte, diumenge.

En aquest viatge de vida vaig tenir la sensació que estimava alguns d’aquests treballs i altres no eren per a mi. Això va ser per a mi la il·luminació que treballar amb persones és una cosa que realment volia fer. M’estava donant energia positiva.

Estava buscant un treball a Polònia perquè la meva situació no era estable un cop més. Però vaig decidir fer una ullada a la EVS Data Base. Vaig triar el tema en el qual estava interessat i vaig obtenir la llista d’oportunitats. Vaig descobrir que a Barcelona estaven buscant a una persona polonesa. Un cop que vaig entendre les tasques que estaven oferint, vaig decidir enviar la meva carta de presentació i el meu currículum abans de la data límit. Realment em van encantar les tasques, era una cosa per a mi.

Vaig aprofitar l’oportunitat per sortir un cop més de la meva zona de confort i arriscar-me a anar a un nou país, una nova ciutat, sense parlar l’idioma local. No vaig tenir temps de preocupar-me, perquè abans de moure havia de arreglar les últimes coses.

De tota manera les meves decisions del passat, els bons i les terribles, em van portar al moment actual en què viu a Barcelona amb una actitud oberta a tot.

En el primer moment que vaig sortir del metro vaig tenir la curiosa sensació de pertànyer a aquesta ciutat. Vull quedar-me aquí després de la meva projecte de SVE i vull aprendre nous idiomes. Però en pocs moments em vaig adonar que no estava preparat per a aquest xoc. Com Barcelona està a la regió de Catalunya, aquí parlen català i castellà. Els primers mesos va ser difícil aprendre pel meu compte. Ara puc entendre una mica, dir alguna cosa i reconèixer trets entre els dos idiomes.

A finals de novembre començaré la meva curs de català. Espero ser prou intel·ligent com per aprendre 3 idiomes al mateix temps, perquè encara necessito millorar el meu anglès.

Com a voluntari m’ho he pres com un repte per provar-me a mi mateix. Vaig ser persona de suport en l’Intercanvi Juvenil organitzat per la meva organització d’acollida – FCV. Va ser una prova per a mi. Després, segurament vaig saber que era al lloc bo envoltat de bones persones. Vaig fer les meves tasques realment bé i realment vaig gaudir treballant amb persones. A la FCV estic treballant en disseny gràfic i disseny de llocs web per promoure el voluntariat i projectes per a joves.

En el futur m’agradaria tenir la meva pròpia organització que ajudarà els joves amb situacions difícils. Des que sóc aquí, he pogut parlar amb alguns membres de la fundació i sé que aquest no és un camí fàcil, però si estàs boig, obstinat i prou valent, pots canviar el món. Aquesta frase crec que encaixa perfectament: “A poc a poc i bona lletra”.

Una altra frase que m’encanta i que vaig començar a treballar en el projecte amb aquest nom és: “No passa res”, aviat tindràs més notícies sobre això!

Per a mi és la primera vegada que visc fora del meu país. Només lamento no haver conegut aquestes oportunitats quan era més jove. Potser arribi tard, però segur que ara ajudaré a les organitzacions a informar i promoure oportunitats per als joves voluntaris a la UE.

També vaig assistir a la formació a l’arribada, on he conegut moltes persones que van decidir fer un SVE a la meva edat i s’han trobat amb una situació similar, però escriuré sobre això aviat.

Marcin