SVE a Barcelona als 30 anys

Quan vius en un poble petit, has de lidiar amb els estereotips i l’opinió antiga sobre qui és jove i qui no, què cal fer i què no, què és bo i què no. Envoltat per aquest tipus de pensaments, he passat molt de temps tractant de lidiar amb mi mateix i trobar el meu camí. No em penedeixo d’haver deixat la casa de la meva família tard, amb 27 anys, perquè vaig aprofitar aquest temps per descobrir qui sóc i què em dóna energia positiva quan treballo.

Vaig decidir que aniria pel camí més difícil. Camí de passió, aficions i idees. Però què em va donar el senyal de saber el que vull fer? Vaig provar moltes coses, diferents treballs i vaig treballar com a freelance. De totes les oportunitats vaig tenir un aprenentatge.

Sóc Marcin, de Polònia. En poques paraules, us explicaré la meva història, com vaig arribar aquí per realitzar el meu projecte de SVE a llarg de 12 mesos a la Fundació Catalunya Voluntària, a Barcelona.

Abans de participar en el SVE i des de 2004, he intentat: treballar en Sawmill com a jardiner, treballar en un supermercat venent coses d’IT, vaig fer unes pràctiques en un centre de cultura local on, per la meva iniciativa, vaig fer tallers per a gent gran sobre informàtica bàsica. També vaig treballar per a una televisió online com a operador i editor, vaig ser formador de tallers multimèdia de la UE, he treballat en un magatzem i com a conductor. Vaig fer fotografia i vídeo per a un casament. Finalment, vaig treballar per a una agència de màrqueting com a dissenyador gràfic i web. Tot el temps, a més, vaig estar treballant com freelancer, alhora que estudiava durant els caps de setmana – divendres, dissabte, diumenge.

En aquest viatge de vida vaig tenir la sensació que estimava alguns d’aquests treballs i altres no eren per a mi. Això va ser per a mi la il·luminació que treballar amb persones és una cosa que realment volia fer. M’estava donant energia positiva.

Estava buscant un treball a Polònia perquè la meva situació no era estable un cop més. Però vaig decidir fer una ullada a la EVS Data Base. Vaig triar el tema en el qual estava interessat i vaig obtenir la llista d’oportunitats. Vaig descobrir que a Barcelona estaven buscant a una persona polonesa. Un cop que vaig entendre les tasques que estaven oferint, vaig decidir enviar la meva carta de presentació i el meu currículum abans de la data límit. Realment em van encantar les tasques, era una cosa per a mi.

Vaig aprofitar l’oportunitat per sortir un cop més de la meva zona de confort i arriscar-me a anar a un nou país, una nova ciutat, sense parlar l’idioma local. No vaig tenir temps de preocupar-me, perquè abans de moure havia de arreglar les últimes coses.

De tota manera les meves decisions del passat, els bons i les terribles, em van portar al moment actual en què viu a Barcelona amb una actitud oberta a tot.

En el primer moment que vaig sortir del metro vaig tenir la curiosa sensació de pertànyer a aquesta ciutat. Vull quedar-me aquí després de la meva projecte de SVE i vull aprendre nous idiomes. Però en pocs moments em vaig adonar que no estava preparat per a aquest xoc. Com Barcelona està a la regió de Catalunya, aquí parlen català i castellà. Els primers mesos va ser difícil aprendre pel meu compte. Ara puc entendre una mica, dir alguna cosa i reconèixer trets entre els dos idiomes.

A finals de novembre començaré la meva curs de català. Espero ser prou intel·ligent com per aprendre 3 idiomes al mateix temps, perquè encara necessito millorar el meu anglès.

Com a voluntari m’ho he pres com un repte per provar-me a mi mateix. Vaig ser persona de suport en l’Intercanvi Juvenil organitzat per la meva organització d’acollida – FCV. Va ser una prova per a mi. Després, segurament vaig saber que era al lloc bo envoltat de bones persones. Vaig fer les meves tasques realment bé i realment vaig gaudir treballant amb persones. A la FCV estic treballant en disseny gràfic i disseny de llocs web per promoure el voluntariat i projectes per a joves.

En el futur m’agradaria tenir la meva pròpia organització que ajudarà els joves amb situacions difícils. Des que sóc aquí, he pogut parlar amb alguns membres de la fundació i sé que aquest no és un camí fàcil, però si estàs boig, obstinat i prou valent, pots canviar el món. Aquesta frase crec que encaixa perfectament: “A poc a poc i bona lletra”.

Una altra frase que m’encanta i que vaig començar a treballar en el projecte amb aquest nom és: “No passa res”, aviat tindràs més notícies sobre això!

Per a mi és la primera vegada que visc fora del meu país. Només lamento no haver conegut aquestes oportunitats quan era més jove. Potser arribi tard, però segur que ara ajudaré a les organitzacions a informar i promoure oportunitats per als joves voluntaris a la UE.

També vaig assistir a la formació a l’arribada, on he conegut moltes persones que van decidir fer un SVE a la meva edat i s’han trobat amb una situació similar, però escriuré sobre això aviat.

Marcin

Comments are closed.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies