El projecte “Sustainable, Healthy, Inclusive Non-Formal Education for Youth”, ha estat un programa que tenia com a principals objectius discutir l’elecció dels aliments com un factor important per a la sostenibilitat ambiental, aprofundir en la importància de cuinar els nostres propis aliments com factor clau per a la nostra bona salut i abordar el tema dels trastorns alimentaris creant un espai segur per poder reflexionar sobre els estereotips socials.
Aquest projecte ha tingut lloc a Petrohan, un pas de muntanya que connecta Sofia amb el nord-oest de Bulgària. Els països participants han estat Albània, Turquia, Bulgària, Romania i Catalunya. Tot i així, també hi han participat persones provinents d’Egipte i l’Índia que ja estaven fent un altre voluntariat allà.
Els primers dies ens vam centrar en activitats de teambuilding per coneixe’ns una mica més i crear un ambient de confiança. Els jocs ens van ajudar a treballar en equip i establir una bona dinàmica de grup. En algunes activitats, vam compartir detalls personals i sensibles de les nostres vides, cosa que va ser significativa per a tots nosaltres.
A partir d’allà, vam comenaçr a treballar sobre els diferents tipus d’aliments i la importància d’una bona dieta. Ens vam adonar que no estàvem prou informats i vam aprendre com combinar els ingredients d’una forma correcta. També vam descobrir l’origen dels aliments que consumim cada dia i el seu envasament/processament.
Un altre dels aspectes que vam treballar va ser la consciència que tenen els joves sobre l’impacte de la indústria alimentària al medi ambient i la nostra salut, així com la sostenibilitat en la producció i el consum d’aliments. A més, vam aprendre els conceptes nutricionals i la importància de combinar els aliments de manera equilibrada.
També vam fer una ruta per la muntanya, arribant al punt més alt, on vam poder gaudir de grans vistes, fer fotos amb el grup i gaudir de la neu que hi havia.
Vam descobrir que la flora i la fauna són molt importants per a la natura i per a les persones, i que la contaminació de l’aire és un problema enorme que afecta tot l’ecosistema. Entenem que hem de cuidar el planeta perquè el planeta ens pugui cuidar.
Cada nit, vam fer diverses presentacions sobre les tradicions, cultura i menjar dels països participants, permetent-nos conèixer i tastar els productes més típics de cada cultura.
En definitiva, ha estat una experiència enriquidora i gratificant, en què no només hem après sobre la importància de l’alimentació, sinó també sobre la diversitat de cultures.