Què és EL CES (European Solidarity Corps – Cos Europeu de Solidaritat)?

El Cos Europeu de Solidaritat és una iniciativa de la Unió Europea que crea oportunitats per als joves (de 18 a 30 anys) de ser voluntaris o treballar en projectes al seu propi país o a l’estranger que beneficien les comunitats i les persones de tota Europa.

Després de completar un senzill procés d’inscripció, els participants del Cos Europeu de Solidaritat ja es poden seleccionar i se’ls convida a unir-se a una àmplia gamma de projectes com per exemple, ajudar a prevenir desastres naturals, ajudar a centres per a sol·licitants d’asil o abordar diferents problemes socials de les diverses comunitats.

Els projectes recolzats pel Cos Europeu de Solidaritat poden durar de dues setmanes a dotze mesos. Generalment es troben dins dels estats membres de la Unió Europea.

Llavors … com funciona realment?

Per sol·licitar un projecte del Cos Europeu de Solidaritat, heu de tenir una organització de suport/organització d’enviament, amb seu al vostre país d’origen, que us ajudarà a preparar-vos per a la vostra experiència a l’estranger, així com una organització d’acollida, que us rebrà i us ajudarà, un cop estigueu al vostre país de destinació. Aquestes organitzacions solen ser organitzacions no governamentals, com ara fundacions, associacions, etc. La llista completa d’organitzacions acreditades es pot trobar aquí.

On buscar o trobar projectes?

Tots els projectes es publiquen al lloc web oficial (enllaç aquí). Els projectes es poden filtrar per país, tipus d’activitat, tema i dates. Tot i això, és molt més pràctic buscar projectes en grups de Facebook i xarxes socials de les organitzacions que participen al programa.

Abans de decidir-vos per un projecte, una bona idea és participar en l’activitat d’una de les organitzacions properes al vostre lloc de residència. Per exemple, podeu fer de mentors als voluntaris que vinguin al vostre país. D’aquesta manera, tindreu més coneixement sobre el funcionament dels projectes ESC i també podreu familiaritzar-vos amb l’organització que pot esdevenir la vostra organització d’enviament en un futur.

Alguns exemples de grups de Facebook:

https://www.facebook.com/groups/EVS.vacancy/

https://www.facebook.com/groups/volunteeringopportunities/

Prepareu un bon currículum i una carta de motivació

Quan decidiu dur a terme un projecte ESC i començar a sol·licitar diferents projectes, heu de preparar el vostre Currículum Vitae i la vostra carta de motivació. Tots dos són un factor decisiu i depèn d’ells com us vegin en funció del que escriviu sobre vosaltres mateixos, en funció de quines experiències i habilitats personals destaqueu. L’èxit de la vostra sol·licitud depèn d’un bon Currículum Vitae i d’una carta de motivació.

El currículum hauria de ser transparent i mostrar la vostra experiència professional més important. Tot i això, a l’hora de sol·licitar ser voluntari, és important que expliqueu totes les vostres activitats voluntàries anteriors. Heu estat mai voluntaris en algun festival? Perfecte! Recordeu incloure’l al vostre currículum. O potser heu ajudat a la vostra comunitat local? Tot és important i, com més connectat amb el tema del projecte, millor. Vegeu més consells sobre com preparar el vostre currículum aquí.

La carta de motivació també és una part important de la sol·licitud. Ha de constar de 4 parts: introducció, on aneu a l’organització específica i expliqueu per què l’heu triat; part general, on us presenteu, la vostra motivació, les vostres experiències anteriors, interessos i aficions. A continuació, apareix la part on s’explica per què esculls aquest projecte, quina és la seva actitud envers ell, per què ets la persona més adequada, etc. És una bona idea incloure aquí les vostres dades de contacte.

Prepara’t per a l’entrevista

Podeu preparar-vos per a l’entrevista de diverses maneres. En primer lloc, consultant el lloc web de l’organització d’acollida per verificar les seves activitats i perfils a les xarxes socials; Estic segura que us serà molt fàcil consultar la informació al web. En segon lloc, llegiu detingudament la descripció del projecte i escriviu totes les habilitats i experiències que ja teniu i les que voleu desenvolupar; això ajudarà a l’organització a entendre quina pot ser la vostra contribució i què voleu aprendre. Penseu en activitats interculturals i no professionals que us agradaria fer; és una cosa molt important i apreciada en els projectes CES! Finalment, practiqueu l’anglès de manera oral una mica abans de l’entrevista perquè és l’idioma en què parlareu durant l’entrevista.

La meva experiència personal

Buscar un projecte de voluntariat és una mica com buscar feina. En primer lloc, és important buscar projectes que siguin propers a la vostra àrea d’interès, als llocs on vulgueu anar. Abans de ser seleccionat per a un projecte a la Fundació Catalunya Voluntària, vaig presentar moltes sol·licituds i moltes d’elles no van tenir èxit. Per sol·licitar el vostre CES, heu de tenir paciència i acceptar allò que la vida us reserva. A vegades, l’oferta us pot sorprendre i ser una gran oportunitat per créixer i desenvolupar-vos a la vostra vida.

Quan tenia entrevistes, sempre estava consultant el lloc web i el perfil de les organitzacions, i us recomano que ho feu, d’aquesta manera, la vostra futura organització sabrà que esteu compromesos i motivats per participar en el seu projecte.

També és important no pretendre que sou algú que no sou. Només sigueu vosaltres mateixos, sigueu honestos sobre les vostres habilitats, competències i expectatives. Finalment, el projecte és per a vosaltres i el projecte sereu vosaltres. És un compromís a llarg termini i és bo escollir un projecte que s’adapti a ambdues parts; molta sort durant la vostra cerca.

Iwona Wierzbanowska, voluntari de CES a la Fundació Catalunya Voluntària (2020-2021).