Els dies 13 i 14 de setembre va tenir lloc la reunió de la xarxa espanyola de la Fundació Anna Lindh pel Diàleg Intercultural-REFAL, a Madrid, concretament a la Casa Àrab, al costat del parc del Retiro.

A la trobada se’ns va informar de les darreres notícies que venen d’Alexandria, seu de la Fundació, xarxa de xarxes amb la participació dels 45 països de l’espai euromediterrani i única institució de la Comissió Europea amb seu fora d’Europa. Notícies no massa positives, donat el cada cop més crític context euromediterrani, marcat per la greu crisi humanitària que pateixen milions de persones, refugiades per motiu de conflictes armats, així com per la manca de lideratges, tant per part d’autoritats governamentals, com dels organismes multilaterals, incloent-hi la mateixa REALF.

Fet que ens exigeix, a les entitats no lucratives i no governamentals, juvenils, del món de l’educació, de la recerca, de les ciències socials, artístiques, etc. membres de la REFAL, dedicar més esforços i ser cada cop més creatius per mantenir relacions i associacions estables amb entitats d’arreu del mediterrani; fet que no ens impedeix continuar dedicant esforços i recursos en realitzar accions educatives, de mobilitat, d’intercanvi i d’associació.

La xarxa espanyola, formada per més de 120 entitats i amb seu a Barcelona, inclou un nombre rellevant d’entitats catalanes, com per exemple, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya- CNJC; Casal dels Infants, ArtiXoc, l’Observatori Blanquerna-UPF, entre moltes d’altres, que han participat en la reunió.

Coordinada per l’Institut Europeu de la Mediterrània, la xarxa espanyola és una de les més actives. Per segon cop, a la reunió anual es van dedicar espais a la formació, amb el gran encert de comptar amb Xavier Orach, periodista amb una llarga trajectòria que va cridar-nos l’atenció sobre la complexitat de l’acció comunicativa arran dels canvis socials i tecnològics. Alhora, va posar en qüestió alguns dels mites de la comunicació digital i, en definitiva, va donar bons consells per realitzar una comunicació més efectiva; seguit per un taller dedicat a la realització de campanyes, amb exemples d’elements certament innovadors, per part de Xosé Ramil, i amb dos tallers dedicats a la gamificació, o, millor dit, jocs interactius i educatius en línia.

A més de fer un balanç de les activitats de la xarxa, tant en l’àmbit nacional com internacional, a la reunió és va nomenar un nou comitè directiu per un període de 3 anys, i es va fer una presentació d’idees i propostes. De les 9 propostes, dues van ser presentades per la FCV, Lluc Martí, coordinador del programa ‘Clam per la Pau’ va informar sobre la resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides dedicada a Pau, Joves i Seguretat 2250/2015, encoratjant als participants i a la mateixa xarxa a realitzar accions d’incidència publica, donada la seva naturalesa. També se’ls va encoratjar a informar els seus socis i a les diferents xarxes d’arreu de tota la regió de les noves oportunitats que pot crear la posada en pràctica d’aquesta normativa històrica.

Lluc va informar breument  sobre alguns dels recursos enfocats en el desenvolupament de competències clau per a líders i per educadors com a constructors de pau, des de la gestió de conflictes, fins a l’alfabetització mediàtica, idees que van generar interès i que vam compartir en un grup de treball amb representants del Consell de Joventut d’Espanya-CJE, i d’entitats i Universitats de Cadis, Albacete i Granada.