Del 9 al 29 d’maig la Fundació Catalunya Voluntària ha acollit la visita i experiència de pràctiques de Erasmus+ VET ‘Career Opportunities in Agriculture’, en conveni amb l’Escola Professional d’Agricultura Vasil Levsk, de Parvomay i en associació amb l’entitat Centre d’Iniciatives Europees ‘Stara Zagora’ (Bulgària), gràcies al suport del programa Erasmus+ Vocational, Education and Training -VET.
L’activitat ha estat protagonitzada per un grup de 19 estudiants de 16/17 anys d’agricultura, maquinària i economia, que han dedicat els matins de dues setmanes a realitzar un programa de pràctiques intensiu, dissenyat per professionals de diferents entitats del sector de l’agricultura i de la pesca, empreses, entitats i iniciatives no lucratives i comunitàries de la comarca del Garraf i del Baix Penedès.
Els/les joves adolescents, en grups de 3 a 5 persones, acompanyats per 3 professors de l’escola, han pogut aprendre de manera diferent al que estan acostumats/des: mitjançant l’observació, la realització de tasques, la comunicació i la reflexió en grups reduïts, accions que són fonts privilegiades d’aprenentatge i que han estat part de l’èxit de l’activitat, al permetre adquirir no només nous coneixements, sinó també desenvolupar noves habilitats, actituds i experiències per a tot el grup, tot i el divers nivells d’interès i objecte dels estudis dins del mateix grup.
El programa va ser dissenyat per la FCV per assegurar-ne que, tot i realitzar les tasques en grups reduïts en la mateixa entitat, tot el grup es sentís part d’ un sol grup, creant espais per compartir reflexions, conclusions i aprenentatges entre els grups cada dia, per aprendre una mica més sobre els diversos temes tractats en les pràctiques: sustenibilitat, tècniques d’ agricultura ecològica, maquinària, tecnología i economia.
El grup ha conegut la feina d’un hort urbà (a Vilanova i la Geltrú), una de les empreses més pioneres en tot el món en l’ús de la tecnologia aplicada al treball de la vinya i la cura del sòl (Fortuny Fabregas, al Pla del Penedès), una cooperativa agrícola (la Piotxa, a Mas Trader, Cubelles) i un altre hort a Cubelles, completant-ne el programa amb l’Associació Benestar, Salut i Xarxes i les seves pràctiques, dedicades al manteniment i recuperació de les xarxes de pescadors i de les arts tradicionals de la pesca (al Port de Vilanova i la Geltrú).
La cura de les persones supervisores, que han pogut transmetre als/les estudiants la dedicació i passió per la feina, tot i les barreres idiomàtiques, ha estat sens dubte una de les claus de l’èxit de l’activitat, així com la qualitat i diversitat dels continguts, sobre temes molt específics, gràcies a les seves trajectòries personals i professionals.
El programa de visites ha inclòs visitar Barcelona, Sitges (a 7 KM de Vilanova), ser acollits en un acte de benvinguda al Saló de Plens de l’Ajuntament per part del regidor de Joventut de la ciutat, visitar el Museu Victor Balaguer, el Museu del Ferrocarril, el port de Vilanova, la Casa del Mar i, al llarg de 3 setmanes, molts dels racons de la capital del Garraf, com les seves platjes, la Geltrú o els camins naturals recuperats per la Plataforma ‘Defensem l’Ortoll’ i Garraf Coopera, com l’hort comunitari del Turó del Viver.
Volem donar les gràcies a totes les entitats col·laboradores i, molt especialment, a les 2 persones voluntàries que han realitzar les traduccions simultànies del català al búlgar, per una comunicació més directe. Volem també agraïr el suport de totes les persones que han format part de l’equip, en tasques de transport i acompanyament dels grups.
Sens dubte, l’experiència ja forma part del bagatge formatiu, personal i emocional de tot el grupet d’adolescents que han participat en l’activitat.
En temps de pandèmia, no podem deixar d’esmentar que totes les proves PCR del grup van resultar negatives i que, al cap d’una setmana de la tornada als seus països,. tot el grup es troba en perfecte estat, així com les més de 20 persones que han col·laborat en l’organització d’aquesta mobilitat de Erasmus+ VET, coordinada per la FCV i realitzada amb el suport del programa Erasmus+ de la Comissió Europea i de l’agència nacional búlgara.
Per a més informació sobre l’activitat, pot enviar-nos un correu electrònic a projectes@catalunyavoluntaria.cat.