El 17 de juliol, a la Casa del Mar, vam organitzar un taller dedicat a la resistència no violenta i a l’exemple de la ‘Revolució Cantada’ d’Estònia. El taller va estar organitzat per l’Alice Britta Kukk i l’Helen Maria Raadik, que viuen a Barcelona i realitzen el seu Servei Voluntari Europeu a la Fundació Catalunya Voluntària i a Nexes Interculturals de Joves per Europa, respectivament, amb el suport de l’agència nacional d’Estònia i del programa Erasmus+ de la Comissió Europea.
La idea d’organitzar el taller va néixer del desig de presentar la cultura i la història d’Estònia i donar a conèixer la sèrie única d’esdeveniments que van tenir lloc durant el moviment per l’ independència, conegut com a ‘Revolució Cantada’, així com per informar els participants sobre la resistència no violenta.
Durant el taller, amb dues vam presentar els esdeveniments històrics que van tenir lloc als altres països bàltics (també a Letònia i a Lituània) a finals dels anys 80 i inicis dels 90: un moviment popular no violent que va permetre assolir la independència dels tres països.
La resistència no violenta va assolir el seu objectiu fent ús del patrimoni cultural i, molt especialment, de la tradició de la música coral, fent de la cançó “l’arma” principal contra l’opressió política i militar de la Unió Soviètica.
Al taller vam explicar les característiques de la resistència no violenta, posant èmfasi en la importància d’utilitzar aquest enfocament per ser més efectiu, inclusiu i beneficiós per provocar qualsevol tipus de canvi.
El taller va comptar amb la participació de 19 persones, residents a Barcelona i nacionals de 9 països, i va crear un espai on tots i totes vam compartir les nostres idees i aprendre sobre alguns dels problemes actuals d’injustícia política, econòmica i com tots i totes podem no només construir societats millors, sinó també més pacífiques, evitant la violència i utilitzant l’estratègia i els mètodes de la resistència no violenta, per la lluitar a favor dels drets humans, la democràcia, la llibertat i la justícia arreu del món.
Els 3 temes que es van discutir durant el taller, en 3 grups, van ser: la escletxa salarial entre homes i dones, la situació de les persones sense sostre i de les persones en situació de desnonament.
Estem molt agraïdes a totes les persones que van participar al taller, així com a l’Ambaixada d’Estònia a Madrid, que ens va proporcionar materials sobre el nostre país.
Alice Britta Kukk