Segons la Organització Internacional per les Migracions (OIM), un migrant és qualsevol persona que es desplaça, o s’ha desplaçat, a través d’una frontera internacional o dins d’un país, fora del seu lloc habitual de residència, independentment de la situació jurídica personal, el caràcter voluntari o involuntari del desplaçament, les causes del desplaçament o la durada de la seva estada.

La paraula migrant ressona amb més força des de fa uns anys a diaris, televisió i altres mitjans de comunicació. Aquest fet és possiblement originat per les onades migratòries que han tingut lloc en els últims 8 anys, especialment a Europa. Cal destacar que Europa ha estat, és i serà un continent migrant, on el flux de persones entrant i sortint del territori ha estat constant al llarg del anys. En aquesta última dècada l’arribada de persones a territori europeu ha estat durament jutjada com també estigmatitzada.  En conseqüència, les polítiques migratòries europees s’han endurit, afectant negativament a persones que busquen noves oportunitats lluny de les seves terres. 

Ciutats com Barcelona s’han mobilitzat per donar una resposta a l’onada migratòria i han establert múltiples estructures al servei de persones immigrants que necessiten ajuda. Per exemple el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats, coordinat per l’Ajuntament de la ciutat comtal, que l’any 2019 va atendre a 20.620 persones. No només estructures públiques han desenvolupat eines per a protegir al col·lectiu migrant més vulnerable, també entitats del tercer sector han unit esforços per a treballar a favor de la comunitat migrant.

Tenint en compte la necessitat de millorar la resposta envers la situació de les persones immigrants, la Fundació Catalunya Voluntària (FCV), sota el paraigües de la Fundació Anna Lindh, va organitzar el passat dijous 17 de juny la jornada Marcant Tendències – Refugi i Migracions al Casal de Barri Pou de la Figuera. En aquesta trobada van participar 7 entitats no lucratives i no governamentals catalanes: Artixoc, Irènia-Jocs de Pau, Creart, FCV i Servei Civil Internacional de Catalunya i Mescladís membres de la xarxa REFAL. També es va comptar amb el testimoni d’en Zuhair i en Hany, immigrants sirians i actualment vivint a Barcelona.

Durant la jornada, les entitats participants van compartir bones pràctiques i eines que utilitzen en el seu dia a dia amb persones migrants i/o refugiades per oferir-los una resposta adequada a la seva particular situació. Les activitats desenvolupades al llarg del dia van servir per intercanviar coneixement i debatre sobre com superar reptes en matèria de migracions. Breument, CreArt amb la seva encisadora vessant creativa, van compartir una dinàmica artística per treballar tant amb adults com amb infants fent servir mandales ; Irènia-Jocs per la Pau va mostrar diferents eines educatives (tallers, jocs, vídeos) que utilitzen per a la sensibilització i educació, particularment a canalla a centres d’ensenyament; Mescladís va explicar els seus projectes amb el col·lectiu migrant fent servir la cuina i el relat d’històries personals; Artixoc va mostrar algunes de les activitats teatrals i performances que han construït com a eines d’educació no-formal i sensibilització; Servei Civil Internacional va mostrar una de les seves activitats basades en la fotografia per a una comprensió alternativa de la realitat migratòria i la iniciativa ‘Entre Terres’. Potser el moment més intens i vivencial de la jornada va ocórrer durant les intervencions d’en Zuhair i en Hany, que van compartir la seva experiència personal de la fugida de Síria i l’arribada i el procés d’adaptació a Barcelona. Al final de la jornada es va tractar de trobar sinergies positives per a futures col·laboracions entre projectes de les mateixes entitats.

Des de la FCV creiem fermament en la necessitat de compartir coneixements i aprenentatges amb altres entitats per així créixer juntes cap a un objectiu comú, com és donar suport apropiat a persones nouvingudes al nostre territori i com sensibilitzar a la població local dels seus drets i situació. Esperem que aquesta jornada sigui la primera de moltes i que en totes tinguem la gran oportunitat de conèixer, intercanviar i aprendre totes de totes.

Donem les gràcies a les entitats promotores, pel seu compromís, a tot el grup de participants, per les seves aportacions i a les persones de l’equip de la FCV que han ajudat en l’organització. També a la xarxa espanyola de la Fundació Anna Lindh-Institut Europeu de la Mediterrània, pel seu suport a l’activitat.

17/06/2021 – Marcant Tendències, Refugi i Migracions