Durant els pitjors moments de la pandèmia, en els darrers 20 mesos, la FCV només ha pogut acollir 5 activitats internacionals, 3 d’elles realitzades en associació amb centres de formació professional de Bulgària i l’entitat ‘Center for European Initiatives-Stara Zagora’ en el marc de l’acció 1 per a professors/es i estudiants de formació professional.
Desprès d’acollir a un grup de professors de turisme (al setembre del 2020, a Barcelona) la FCV va acollir durant 3 setmanes, al maig del 2021, a 19 adolescents, de 16/17 anys, estudiants d’agricultura ecològica i maquinària que van viatjar des de Kazanlak (Bulgària) fins a Vilanova i la Geltrú, acompanyats de 4 professors/es, per participar en l’ activitat que ha estat seleccionada com la millor de l’any 2021 entre més de 170, per part del Centre de Desenvolupament de Recursos Humans, entitat responsable de l’implementació del programa Erasmus + a Bulgària.
L’activitat va ser un èxit, tot i els obstacles lingüístics ,culturals i tot i el repte logístic que suposa organitzar les pràctiques en 5 indrets diferents a la vegada, 3 d’ells fora de nuclis urbans. Vam dissenyar un programa que va mantenir l’ interès, el repte i l’ intensitat al llarg de 3 setmanes i que va incloure la realització de pràctiques de qualitat i, també, va permetre al grup conèixer l’entorn, intercanviar experiències amb experts i gaudir d’un programa de visites, lúdic i entretingut. L’ experiència de les pràctiques no va limitar-se a realitzar unes tasques, sinó també a conèixer agricultors, empresaris i pescadors amb molta experiència, els quals van saber transmetre la passió per la feina ben feta i l’ estima pel territori i els seus recursos limitats.
Aquesta noticia, del tot inesperada, és una oportunitat per agraïr de nou al grup de professors/es de l’escola ‘Vasil Levsk’ el seu coratge, fent servir mètodes i dinàmiques diferents a les que estaven acostumats/des, a totes les persones que van formar part de l’equip: realitzant la faciltació i acompanyament logístic (Sia i Jaume), creant i supervisant les pràctiques (Joan, Francesc, Lluís, Luca i David), ajudant com a traductores (Ana i Maria); com a cuiners, conductors i acompanyants (Francesc, Zuhair, Fran); deixant-nos fer ús del seu terreny (Elisa i Miha), fent el vídeo de l’activitat (Ioanna) o bé assessorant-nos mesos abans del seu inici per trobar els llocs més adient per fer les pràctiques (Joanaina i Oscar).
Agraïment que volem fer extensiu també als apartaments Atenea Park i a l’Hotel Cèsar, on el grup va estar allotjat, així com a l’Associació Salut, Benestar i Xarxa, Garraf Coopera, la Plataforma Salvem l’Ortoll, a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i a la Casa del Mar. Moltes gràcies a tots pel vostre ajut!.
Per la FCV aquest reconeixement té un valor molt especial, per tractar-se de la primera mobilitat internacional acollida per la FCV per estudiants de centres de formació professional i més al dedicar-se a un tema prou rellevant com és l’agricultura ecològica.
Arran de la bona experiència, aquest any 2022 la FCV té previst organitzar dues activitats més, per estudiants d’altres dues escoles, que realitzaran les seves pràctiques formatives, una d’elles en el sector del vi i l’altra en el sector de la perruqueria i cosmètica, també a Vilanova i la Geltrú.
Per conèixer més detalls de l’activitat premiada, us recomanem llegir la noticia dels seus resultats, a https://www.catalunyavoluntaria.cat/resultats-daprenentatge/
També us animem a veure el vídeo del projecte:
Lluc Martí
Coordinador del projecte