Del 18 d’abril al 9 de maig ha tingut lloc a Vilanova i la Geltrú (Barcelona) l’activitat de formació pràctica ’Ecological wine production – studying the experience of Catalonia”, on hem ofert una experiència d’aprenentatge a 7 estudiants a l’escola de formació professional “Hristo Botev’ (Vocational school of wine growing and producing), acompanyats de dues profesores, la directora i la comptable de l’escola.
Els estudiants, de 16 i 17 anys i originaris de la petita ciutat de Perushtitsa (Bulgària), han pogut gaudir d’un programa ple d’activitats, la principal de les quals ha estat la realització de les practiques formatives al llarg de 8 matins en una de les empreses vinícoles més reconegudes de la comarca: ‘Vega de Ribes’, a Sant Pere de Ribes. El grupet ha ajudat fent tasques de purga, embotellament, etiquetatge, fet que els hi ha permès conèixer diferents tècniques i processos per l’elaboració del ví, sota la curosa supervisió del director de producció de l’empresa, que els hi ha acompanyat i explicat els procesos tot el temps.
El grup va gaudir també de diverses visites, per conèixer la feina (reptes, organització) de professionals destacats del sector, visitant la Cooperativa Vinícola de la ciutat o la vinya ecològica de l’empresa 7 Pams, ambdues a Vilanova i la Geltrú.
Un dia va dedicar-se a visitar l’empresa Recaredo, on van conèixer les seves impressionants bodegues i el procès de degollament, i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, on, de mà del seu professorat i alumnes, van conèixer els diversos estudis que ofereixen, aprofitant l’avinentesa del viatge fins a Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès per gaudir del paisatge vinícola de les comarques del Garraf, Alt Penedès i Anoia, on creix el cep que dóna raïm de la denominació d’orígen Penedès, probablement un de les 11 denominacions d’orígen del ví catalanes més conegudes i reconegudes internacionalment.
Amb els matins ocupats amb les pràctiques, les tardes van ser dedicades a realitzar tasques en grups, per conèixer més a fons els principis de l’agricultura ecológica i l’importància que té el sector del ví com element cultural, social i econòmic, a Catalunya, a Espanya i, també, a Bulgària i a Europa. Amb temps, també, per passejar per la Rambla i el Passeig Marítim i gaudir de la platja de Ribes Roges.
Una de les tardes va dedicar-se a conèixer el Museu Romàntic ‘Can Papiol’, on van veure com es vivia fa 2 segles i els estris d’una bodega del s. XIX.
El grup va visitar Barcelona en dues ocasions, amb visita al Museu del Barça i el Camp Nou inclosa, i, va dedicar un dissabte a conèixer la ciutat veïna de Sitges.
Tot i el desconeixement de l’anglès per part dels estudiants, l’activitat va desenvolupar-se segons el previst gràcies a una professora, traductora de l’anglès al búlgar, així com al google translate, que ens ha permés realitzar la primera activitat de formació mig en anglès mig en búlgar i assolir la fita de donar a conèixer el treball de professionals del sector vinícola, coneixent el treball de cooperatives, empreses socials i empreses expertes del sector, amb una molt llarga trajèctora, treballant amb professionals els quals han compartit els seus coneixements. El grup ha pogut gaudir d’una experiència de formació pràctica que els hi ha permès conèixer noves perspectives, descubrir nous interesos i guanyar noves capacitats.
Més enllà del programa de pràctiques i les tasques educatives encomanades i que han hagut de realitzar, han conegut i participat en la tradició de Sant Jordi, el mateix dia que van celebrar la Pàsqua ortodoxa, aixi com tradicions pròpies com els castells i la calçotada, en el darrer dia de les pràctiques, com a cloenda, agraïment i comiat del grup.
Un cop finalitzat el programa i realitzada l’avaluació final, que, de nou, evidencien uns resultats molt positius, tant pel que fa a l’aprenentatge com a l’experiència global, un cop ja lliurats els certificats i feta la cloenda, el diumenge 8 de maig el grup va dedicar el matí a dur a terme una acció de reconstrucció dels murs de pedra dels camins, amb les persones voluntàries de la Plataforma ‘Salvem l’Ortoll’, contribuïnt d’aquesta manera a la millora de l’entorn d’una ciutat que sens dubte estarà durant molt de temps present en la seva memòria.
Es tracta de la 3ª activitat que la FCV acull per estudiants de secundària de la Bulgària rural, en temes tan diversos com són l’elaboració i producció del ví, l’agricultura ecològica o la gestió i administració d’empreses.
L’activitat és el resultat de l’associació entre la Fundació Catalunya Voluntària, el Centre d’Iniciatives Europees ‘Stara Zagora’ i l’escola del ví ‘Hristo Botev’ de Perushtitsa, gràcies al suport del programa Erasmus + de la Comissió Europea i de l’Agència nacional búlgara.
Per a més informació sobre l’activitat i els seus resultats, podeu enviar un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat