Del 31 de maig al 12 de juny ha tingut lloc una nova activitat de pràctiques protagonitzada per estudiants d’un centre de formació professional de Bulgària, els quals han estat dues setmanes a Vilanova i la Geltrú per aprendre noves tècniques i productes de perruqueria.

En l’activitat ‘Natural and Bio-friendly Techniques and Products in Hairdressingestudiants de l’escola Evridika, de la petita ciutat de Kardzhali (Bulgària), han participat en un programa d’activitats en el qual han dedicat 7 matins a conèixer noves tècniques de tallar i recollir el cabell, de tenyir i destenyir amb tots els colors de la temporada d’estiu, així com nous productes per la cura del cabell.

El grup ha estat format per 19 persones, 14 adolescents estudiants de primer i segon cicle de perruqueria i cosmètica, de 14 a 19 anys (5 noies i 9 nois),  2 professores, la directora del centre i 2 joves que han realitzat les tasques de traductors (de l’anglès al búlgar), grup que ha realitzat les seves pràctiques al llarg de 2 setmanes, 7 matins en total, en l’Acadèmia de Perruqueria Llongueras, amb una llarga trajectòria a la ciutat. 

Un cop analitzats els resultats de les fitxes d’avaluació podem afirmar que tot el grup ha gaudit de l’experiència i valora molt positivament tant l’espai on van allotjar-se com l’acadèmia on han après noves tècniques de perruqueria,  gaudint d’una experiència d’intercanvi que els ha permès desenvolupar capacitats, tot i el desconeixement de l’anglès per la major part del grup i, en alguns casos, fins i tot del búlgar, per formar part d’una minoria cultural, el que suposa reptes específics, no només de comunicació, sinó també per la seva formació i participació social.

Per afavorir la comunicació, la cohesió del grup i el treball en equip, abans de les pràctiques hem realitzat activitats i jocs, i, per donar valor a les experiències i aprenentatges del dia, abans de sopar, hem fet una breu sessió de reflexió, individual i en grups. Aquests processos, abans i després de les pràctiques són del tot complementaris entre ells i ajuden al grup a entendre en primera persona els beneficis que té la formació no reglada, tant pel que fa al desenvolupament d’ habilitats, actituds i interessos com per assumir una mica més d’ iniciativa i responsabilitat en el propi aprenentatge. .  Una tarda, per afavorir la comunicació dins del grup, vam realitzar un taller dedicat a practicar la comunicació no violenta.

Segons les fitxes d’avaluació que els /les estudiants van completar en el darrer dia, el programa va servir-los pels 3 objectius que ens havíem marcat, per 1) adquirir una nova comprensió i noves perspectives sobre la perruqueria i el sector cosmètic (amb una nota excel·lent de 9,58 sobre 10); 2) per millorar les capacitats per convertir-se en professionals mitjançant la pràctica, el treball en equip i la reflexió (amb una nota de 8,2 sobre 10); 3) per reforçar els interessos a continuar els seus estudis en el sector (amb una nota de 8,1 sobre 10).

El grup, allotjat a l’Hotel Cèsar, al barri de Baixamar de la capital de Garraf, va gaudir d’ un entorn privilegiat, molt a prop de la platja de Ribes Roges, fet que hem aprofitat per mostrar-los  la façana marítima i realitzar jocs i dinàmiques a la platja.

El grup va dedicar un dia sencer a visitar Barcelona, una altra tarda a visitar el Parc Güell, un matí va visitar Sitges, a 7 KM de Vilanova i la Geltrú i, en els dos darrers dies, un cop finalitzat el programa de pràctiques, el grup va gaudir d’un cap de setmana de descans i de platja a Segur de Calafell.

Volem agrair a l’escola per la seva confiança en la FCV, així com a l’Acadèmia Llongueras, la qual ha dissenyat un programa formatiu adaptat al grup i als reptes de comunicació, realitzant un esforç per compartir els seus coneixements en un temps molt limitat. 

Aprofitem per estendre l’agraïment a les 3 persones, part de l’equip de la FCV, que han col·laborat de forma voluntària en l’activitat: Andrés i Zuhair, per realitzar una visita guiada i acompanyar al grup per Barcelona i Sitges, i a Zaklina, per facilitar el taller sobre comunicació no-violenta.

L’activitat és el resultat de l’acord de col·laboració entre la FCV, l’escola Evridika i el Centre d’Iniciatives Europees Stara Zagora. Es tracta de la cinquena activitat que la FCV acull en els darrers 20 mesos en col·laboració amb una escola de la regió de Plovdiv (Bulgària) i amb el suport del programa Erasmus + de la Comissió Europea i l’Agència Nacional Búlgara.

Moltes gràcies a tots!

Les activitats anteriors han estat dedicades a realitzar pràctiques en els sectors del turisme,l’agricultura ecològica i maquinaria agrícola,  la gestió i administració d’empreses i la producció del ví. Donat els bons resultats i la satisfacció tant dels/les estudiants com de les escoles esperem col·laborar l’any vinent amb altres escoles de formació professional que vulguin desenvolupar les seves pràctiques a Catalunya.