Ens ha tocat viure en una societat fortament marcada pel poder que tenen els mitjans de comunicació i les xarxes socials, gràcies a les tecnologies digitals, poder davant del qual proposem reforçar dues competències que considerem del tot bàsiques: les capacitats del pensament i d’alfabetització mediàtica, per tal de que el pensament crític i la lectura crítica dels mitjans ens serveixin com una primera barrera de defensa davant d’aquest poder, i ens ajudi no només a identificar les notícies falses, els discursos de l’odi i de la violència (que, apel·lant als sentiments i a les passions més baixes, afavoreixen la confrontació i la discriminació) sinó també a evitar la seva propagació lluitant en contra d’ells. 

Les capacitats de pensament crític i d’alfabetització mediàtica tenen el poder de prevenir- nos davant d’aquests perills reals i la manca d’oportunitats per a millorar aquestes competències, ja sigui mitjançant la formació reglada o no reglada, pot trobar-se, en la nostra opinió, en l’arrel de molts dels conflictes que enfronten persones i comunitats, generant odi i violència, contra els quals cal lluitar decididament, no només des de l’ensenyament, sinó també des de la mateixa societat civil.

La raó de ser de la iniciativa és crear interés del valor que tenen ambdues competències i crear noves activitats i recursos perquè les entitats juvenils de la ciutat puguin introduir-les en el seu repertori i les utilitzin com a estratègia vàlida per construir missatges i narratives no discriminàtories, així com per promoure un tipus de participació ben informada i pensada i, per tant, una ciutadania més responsable.

El projecte consisteix en la creació d’activitats educatives i de promoció/sensibilització d’ambdues competències, emprant una metodologia no reglada i intercultural pel seu desenvolupament.

Per aquest motiu estem creant un grup informal que volgui ajudar-nos al disseny i realització de les activitats (tallers, debats, accions al carrer, fórum, etc).

L’activitat compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i del programa Erasmus + de la Comissió Europea.

Aquí pots veure el vídeo on presentem el projecte.

Si vols conèixer més quines són les capacitats del pensament, us animen a participar en els tallers APRÈN A PENSAR. Els tallers són gratuïts i presencials i tindran lloc a la Casa del Mar el dimarts dia 30 de novembre, de 15:30 fins a 19:30 (Aula 3, 1ª planta). Pots inscriure’t en aquest enllaç. Les places són limitades.

Si estàs interessat/da en formar part d’aquest grup i col·laborar en la iniciativa, si tens més de 18 anys i residència a Barcelona, si formes part d’una entitat juvenil, et recomanem omplir aquesta fitxa. Ben aviat et contactarem per a realitzar una breu sessió informativa.

Per a més informació o per a qualsevol qüestió, no dubtis en enviar un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat