My home is your home

Quan vam emprendre el viatge a Sicília ens vam preguntar “Quant bella serà l’illa?” o, com deia un de nosaltres, “Com ens rebrà la gent?”. És cert que més d’un comptava amb certa base cultural de l’illa, uns la pizza, la pasta, o els cannoli, altres les meravelloses platges i, algun que un altre, amb certa intranquil·litat i nerviosisme, aquell embolic de la “màfia siciliana”.

ye_my-home-is-your-home-1Vam aterrar a Palerm amb ganes de gaudir al màxim del viatge, que sens dubte, anava a marcar-nos per a la resta de les nostres vides. L’estada allà, a Gibellina, duraria deu dies, que en algun que altre moment podien semblar eterns, encara que en altres, la majoria, impel·lien el desig de voler quedar-s’hi per sempre.

Érem trenta participants, uns de Bulgària, altres d’Armènia, de Grècia, de Portugal, d’Àfrica central, algun que un altre d’Amèrica del Sud… En definitiva, més de vint nacionalitats diferents. Així que imagineu-vos el molt que hem arribat a aprendre dels altres països.

En l’intercanvi s’han comptat des de històries emocionants fins esgarrifoses realitats de les que han format part alguns dels participants. Imagineu-vos a una jove de dotze anys escapar-se de casa perquè la convenció social l’obligava a casar-se amb un home molt més gran que ella, un home d’uns trenta anys. ye_my-home-is-your-home-3Ella va fugir del lúgubre paper que se’ls assigna a les nenes en aquest lloc, que s’afegeix a la misèria, la inseguretat, la violència i els incessants conflictes dels que ella i tants altres necessitaven escapar. Vam poder arribar a fer-nos una idea del que havien arribat a viure aquests joves, que tenien la nostra mateixa edat. Però per molt que ho intentem costa molt arribar a imaginar-se una realitat tan diferent a la de la majoria de nosaltres, afortunats.

Aquest projecte ens ha permès conèixer la història dels immigrants, les dificultats que es troben al país receptor, les polítiques migratòries de la UE, les possibles solucions als fenòmens migratoris… Ens ha conscienciat sobre la necessitat d’exigir als nostres polítics mesures eficients per a l’ajuda immediata, la redistribució dels migrants a Europa i la regularització de la seva situació. A més, hem vist com podem nosaltres contribuir a la seva integració, entre moltes altres coses.ye_my-home-is-your-home-4

Més enllà del costat formal i educatiu del projecte i dels disgustos que s’ha portat algun de nosaltres en sentir la realitat per les quals passen els immigrants o refugiats que hi eren amb nosaltres, també cal destacar els moments d’alegria, de ball, de jocs, d’incessants i profundes xerrades i nits sense dormir perquè volíem, com hem dit anteriorment, gaudir i gaudir al màxim amb els nous amics que semblaven amics de tota la vida. Allà no importava d’on érem ni a quina classe social pertanyíem: certament era el reflex de la pluralitat, la diversitat, la tolerància, el respecte, la mútua ajuda i la felicitat que volem per a Europa i el món.

Said i Sara