Hola! Som l’Emma, el Ramon i l’Abril i aquest juliol hem participat en una formació gràcies a l’associació Fundació Catalunya Voluntària. La formació “Multipliers for peace” ha tingut lloc a Stratoni, Grècia, del 17 al 29 de juliol. 

Encara que la Pau i els Drets Humans siguin uns temes molt genèrics, hem tingut l’oportunitat d’aprendre d’ells i saber promoure’ls amb cada petita activitat d’educació no formal en la que hem participat conjuntament amb persones de 9 països diferents: Ucraïna, Lituània, Itàlia, Macedònia del Nord, Grècia, Sèrbia, Turquia, Georgià i Xipre. 

Des de les primeres activitats per trencar el gel fins les últimes més profunditzades en el tòpic, s’ha creat una connexió molt forta i una atmosfera de “team” amb tots els participants. Hem passat de parlar de les injustícies de cada país, a tractar tots els drets humans i a ballar Vogue en una sola sessió. 

L’horari de formació va ser de 9:30 fins a les 11:00 i de 11:30 fins a la 13 al matí. Per la tarda, començàvem a les 15:00 fins a les 16:30 i de 17:00 a 18:30. És cert que pot semblar molt de temps però el fet de fer dinàmiques que impliquen activitats físiques d’activació i el treball en equip fan que el temps passi molt ràpid. 

A més, és important destacar que les dinàmiques de discussió i debat amb tot el grup o en grups reduïts ens permetien conèixer-nos els uns als altres i aprofundir en les visions de diferents països i persones amb diverses formacions i experiències. 

A nivell general del programa, durant els dos primers dies ens vam centrar en fer dinàmiques de coneixença per trencar el gel i familiaritzar-nos amb els nostres companys. A tall d’exemple, una de les dinàmiques va consistir en conèixer els estudis, els hobbies i la feina dels altres participants. Cada participant havia d’omplir un apartat d’un altre a l’atzar i al final, amb aquesta activitat, tenies la possibilitat de conèixer aspectes d’altres 4 persones i poder trobar interessos compartits. 

A partir d’aquí, els 6 propers dies es van repartir en 3 apartats diferents amb 2 dies per cada part: 

  1. En la primera fase es van treballar els estereotips genèrics i personals. Al llarg d’aquestes activitats va ser molt important fer un viatge d’introspecció cap a un mateix per esbrinar quins estereotips tenim concebuts i com afecten aquests a la resta de la societat. 
  2. En la segona fase entrem en el procés de “desconstrucció”, un procés llarg en el qual es busca l’origen i la influència de la societat en els estereotips per a poder tractar-los des de l’arrel. 
  3. En la tercera fase, vam tractar el concepte de la narrativa influenciada per estereotips i van analitzar diversos exemples. Després d’haver dut a terme les activitats relacionades amb aquest últim apartat vam poder identificar les narratives inclusives com per exemple el famós “Yes, we can” de Barack Obama del 2008, de les narratives exclusives o discriminatòries que podem trobar exemples en els discursos de Donald Trump o altres partits polítics. 

Estem molt agraïts d’haver pogut gaudir d’aquesta experiència i de tot el que ens emportem d’ella. Recomanem al cent per cent la participació en aquests tipus de projectes que t’obren les portes no només a nou coneixement sinó també a nous països i amics.