Del 14 al 22 maig es va realitzar la tercera part del projecte Peace Building Competència Framework for Non Formal Education in Europe: el curs de formació “Action Lab -Creativity and Innovation in Peacebuilding”, enfocat a la resolució dels conflictes i la construcció de la pau a través de l’art. En ell es van convocar a joves representants de diferents països d’Europa amb la finalitat d’adquirir eines creatives per al desenvolupament i resolució de problemes generats tant en la vida quotidiana, com en altres àmbits més generals dins de la societat.
Entre els participants de Catalunya, vam ser Lluc Martí i jo com a representants de la Fundació Catalunya Voluntària. El curs va consistir en 7 dies d’ensenyament, tant teòrics com pràctics, on vam aprendre des de com s’origina un conflicte, com tractar-lo i quins són els seus components, fins al desenvolupament de les nostres pròpies idees creatives per mitjà del talent de cadascú.
Totes aquestes activitats van ser realitzades a l’Hotel Dhabi a la ciutat de Krusevac, Sèrbia; un poble pintoresc envoltat de muntanyes a tres hores en bus de la capital, Belgrad.
Part de la formació va consistir en posar en pràctica noves idees i alternatives artístiques per transmetre un missatge determinat, orientat a la construcció de la pau, a través de la formació de grups de treball. El mètode que vam fer servir va ser la presentació de mini obres de teatre creades al llarg del dia i presentades al teatre de la ciutat.
En aquest procés d’aprenentatge i de presa de decisions, vam posar en pràctica tota la teoria que ens havien ensenyat prèviament, per després finalitzar amb una reflexió grupal de tot el que havíem experimentat. En aquest moment, ens vam adonar clarament com resoldre conflictes de forma sana i que, per arribar a la pau, la comunicació i el respecte són eines molt importants per resoldre qualsevol situació incòmoda.
El bon ambient en què vam viure tota aquesta experiència, va anar incrementant de comoditat i familiaritat amb el temps, ja que, en compartir tants ensenyaments junts durant gairebé tot el dia, vam formar llaços d’amistat, reafirmant que tots som iguals i que podem portar-nos bé , tot i qualsevol problema que estiguem passant com a persones o com a nació.
Finalment, la confiança i tot el que es va aprendre va ser una combinació ideal per tancar el curs, amb la creació de projectes artístics reals, presentats per tots els participants, utilitzant temes com la discriminació racial i contra el col·lectiu LGTB, el bullying / assetjament escolar, la xenofòbia o la violència de gènere.
Tots els treballs van ser presentats a la sala principal on es va realitzar el curs i alguns dels projectes poden ser vistos a través de les xarxes socials. Per conèixer una mica més del que va ser el projecte, poden ingressar a la pàgina a Facebook.
Gràcies a aquest curs em va quedar clar que viure amb una actitud oberta a les noves experiències i relacions va ser clau per a l’èxit del projecte, a més de la dedicació dels formadors. El missatge final que em porto és que la solució de tot està en nosaltres i que cada un és l’encarregat de posar el seu granet de sorra per fer d’aquest món, un món millor i més pacífic.