El darrer 8 de novembre la Fundació Catalunya Voluntària va viatjar a Madrid per participar en una de les jornades de l’activitat internacional ‘Visita i intercanvi de bones pràctiques amb CEMEA’, acollida per la Coordinadora de Tiempo Libre Infantil y Juvenil de Vallecas, al centre Luz Vallecas, juntament amb altres dues entitats sòcies de la FCV,de Màlaga i Saragossa, reunides amb l’objectiu de cercar noves oportunitats de col·laboració amb l’entitat francesa CEMEA.
La jornada ens va servir per conèixer un grup de formadores, gestores i monitores de CEMEA, de 4 departaments: Ile de France, Normandia, Pays de Loire i Borgonya. La primera dinàmica va dedicar-se a presentar l’entitat, objectius, programes, perfil dels professionals i sistema de formació de l’entitat, reconegut oficialment a França, en els camps de l’ educació, l’animació en el lleure i la gestió i coordinació d’activitats de lleure. Tot seguit, les presentacions van còrrec a càrrec de l’amfitrió i director de la Coordinadora de Vallecas , seguit per la representant del Centre Europa Jove de Madrid i de l’Associació Mundus, la FCV i la Fundació Arrabal, 4 de les 5 entitats que formen part del grup promotor Servei Cívic Europeu-SCE.

En la següent ronda, el grup de 20 persones va dividir-se en 3 grups temàtics, dedicats a programes de voluntariat internacional (CES), de formació professional (VET) i d’intercanvis juvenils (KA1), on vam compartir informació sobre les necessitats i expectatives de cadascuna de les entitats, d’una banda, i sobre les capacitats i ofertes, d’una altra, per tal d’ identificar oportunitats de col·laboració. La trobada amb el grup de CEMEA, tot i la brevetat, va ser molt útil per crear nous vincles entre les entitats.
La darrera activitat va ser una reunió del grup promotor SCE desprès d’un any i mig mantenint reunions en línia, per avançar en la preparació de l’activitat de formació que tenim previst fer a Vilanova i la Geltrú a l’octubre de 2024 en el marc de l’ estratègia de formació de l’agència nacional espanyola, per assolir la fita de crear un programa de SCE, que beneficiarà a milers de persones joves i entitats, generant noves oportunitats de servei a la comunitat, de solidaritat, formació i inclusió social activa en l’espai local, interregional i internacional.


Estem contents d’haver viatjat més de 1000 KM en tren per participar en aquesta reunió, confiats en que ens ajudarà a promoure noves accions de formació en l’àmbit de l’educació intercultural, de les quals es beneficiarà CEMEA i educadors/es, formadors/es, monitors/es, d’entitats no lucratives catalanes expertes en educació intercultural.
Per a més informació sobre oportunitats de formació i de pràctiques en altres països poden enviar un correu electrònic a projectes@catalunyavoluntaria.cat o consultar la secció ‘oportunitats’ en aquesta mateixa web.