Del 7 al 9 de desembre la Fundació Catalunya Voluntària ha participat a la reunió de la xarxa internacional juvenil ’Inter Alia’ de la qual n’és membre, celebrada a Atenes, sota el títol ‘Life beyond the EU funds’.

La trobada, organitzada per l’entitat grega Inter Alia, coordinadora de la xarxa, ha estat l’ocasió perfecte per conèixer personalment a algunes de les persones responsables de les entitats membres, entitats no lucratives de Portugal, Itàlia, Macedònia del Nord, Grècia, Polònia, Eslovàquia, Txequia, Turquia, Romania, Regne Unit, França, Suècia, Alemanya, incloent a líders històrics del moviment juvenil com Altino Barradas, amb qui la FCV fa prop de 15 anys que col·labora.

Les sessions van tenir lloc a l’espai de co-working The Cube, al districte de Omonia. Les activitats del primer dia van dedicar-se a presentar el programa i objectius de la reunió i a oferir informació sobre el futur dels programes europeus (per part de Boyka Boneva, directora d’IA).

El dia següent va dedicar-se a analitzar les diferents fonts de finançament, amb els seus avantatges i inconvenients (per part de Sotiris Petropoulos, de la consultora HIGGS) i per conèixer algunes iniciatives i campanyes realitzades per les mateixes entitats membres de la xarxa, on la FCV vam presentar els treballs preparatoris de la campanya pel reconeixement internacional del dret al voluntariat (resultat del darrer seminari internacional acollit per la FCV a Vilanova i la Geltrú ‘Equal Volunteering Opportunities for All’); l’entitat People to People va presentar una iniciativa d’emprenedoria social, realitzada per voluntaris a la India i a diversis països africans  i l’entitat Romanian Youth Movement for Democracy va presentar una iniciativa de participació juvenil en el disseny de polítiques a nivell local.

La sessió de la tarda, presentada per l’entitat Human RIghts 360º, va servir per conèixer millor la difícil situació en la que es troben moltes persones nouvingudes, i per reflexionar sobre les tasques a les quals les mateixes entitats hauríem de dedicar més atenció, com són la recerca, la recollida i anàlisi de les dades i informació de diverses fonts, si volem realitzar accions amb un major impacte.

El dia va finalitzar amb un exercici per dissenyar una campanya per tal de superar les actituds i discursos discriminatoris i xenòfobs, en el context grec, fortament marcat per la crisi financera i política, l’orgull nacional i la crisi humanitària que pateixen les persones refugiades.

El darrer dia vam intercanviar propostes i decidir entre tots/es quin esdeveniment realitzarem de forma conjunta l’any 2020.

Els objectius de la xarxa són: involucrar les persones joves en els processos de diàleg social i polític i permetre la seva aportació en els debats sobre els desafiaments de la democràcia a Europa; afavorir l’empatia, el respecte i l’intercanvi cultural mitjançant accions de voluntariat i de mobilitat i advocar per un major reconeixement de l’educació no reglada a Europa.

Per a més informació sobre la xarxa, podeu consultar el lloc web: https://civilsocietynetwork.weebly.com/about.html

La trobada ha tingut lloc gràcies al suport del programa Erasmus Plus de la Comissió Europea.

Lluc Martí