La Fundació Catalunya Voluntària promou la trobada entre el Consorci Per a la Normalització Linguística  i el govern de Taiwan.

La Fundació Catalunya Voluntària va promoure  una trobada institucional   amb un grup de 20 persones, incloent-hi els membres del Ministeri d’Assumptes Hakka del Govern de la República de Taiwan, composat per representants de 4 ministeris i del parlament taiwanès, i un grup de 12 joves estudiants,  membres i representants d’aquesta cultura mil·lenària, en viatge per Europa com a membres de la Missió  Internacional de la Joventut Hakka 2018.

Aquesta trobada va tenir lloc el dia 6 d’Agost al Centre de Normalizació Lingüística de Barcelona a Ciutat Vella, amb la participació del Sr. Jordi Font, subdirector del CNL de Barcelona, el Sr. Carles de Rosselló, cap de servei de foment de l’ús del Consorci per a la Normalització Lingüística, la Sra. Txell Pujol, coordinadora de dinamització i  assessorament del CNL de Barcelona, la Sra. Blanca Guillén, dinamitzadora lingüística especialitzada en la comunitat xinesas del CNL de Barcelona.

L’acte va comptar també amb la presencia de  la Sra Debbie Huang, directiva de Volunteering Taiwan i el Sr. Lluc Martí, coordinador a la Fundació Catalunya Voluntària.

La cultura hakka és originària d’ una ètnia provinent de la Xina, amb 1700 anys d’història i 80 milions de persones que s’hi identifiquen, que ha sobreviscut a diverses migracions, degudes a conflictes que han patit al llarg de la seva història i que avui es troba, a més de a la Xina,  a altres indrets com Taiwan, Malàisia, Singapur i Tailàndia.

Els hakkas constitueixen un grup minoritari, que lluita perquè no desaparegui la seva cultura; és per això que van tenir interès en visitar Catalunya, per aprendre sobre la cultura, llengua i tradició catalana i sobre com preservar-la i normalitzar-la.

A més de tenir una llengua pròpia, dins dels costums hakka, el menjar, la música i les arts marcials esdevenen aspectes rellevants.

Al mes d’agost el consell hakka va desplaçar-se també a Madrid, a Vilanova i la Geltrú, a París i a Augsburg (Alemanya), per donar a conèixer la seva llengua i cultura i per aprendre de les experiències a altres països sobre com promoure-la activament.

Com a resultat de la trobada, el govern de Taiwan ha decidit, mitjançant la Fundació Catalunya Voluntària, convidar als representants del CPNL a participar a una conferència internacional per la rehabilitació de les llengües minoritàries, que tindrà lloc a Taipei entre els dies 14 a 18 de desembre del 2018.

Barcelona 28 d’agost 2018