De l’11 al 14 d’abril, la FCV va ser convidada a participar en l’activitat internacional ‘A matter of trust’, que es va celebrar a Jerez de la Frontera (Cadis).
La trobada, organitzada per l’associació juvenil Inter, va permetre crear un diàleg i intercanvi entre estudiants de secundària de l’Institut ‘Eduardo Jiménez’ d’aquesta ciutat, representants dels diversos partits polítics de Jerez i joves polítics d’Estònia, Eslovàquia i Turquia.
Al llarg de dues intenses matins, els estudiants van poder conèixer el funcionament dels sistemes polítics d’altres països europeus i la seva relació amb la història del segle XX i compartir les seves impressions sobre diversos temes, des de com millorar el sistema educatiu a com participar activament en la millora de la seva societat. Els estudiants van participar en dinàmiques d’intercanvi i debat, en què es va parlar de com facilitar la participació de joves en la vida política, es va discutir sobre temes d’actualitat, com l’augment del racisme, el populisme o el nacionalisme i van comentar alguns els problemes que els afecten dins de l’escola, com el bullying o la manca d’informació sobre com participar en iniciatives de tipus social, cultural, polític a la seva ciutat.
Algunes de les conclusions a què van arribar els estudiants va ser la necessitat de dedicar més temps a la pràctica i menys a la teoria. Els estudiants van estar d’acord en voler realitzar més activitats extraescolars i en poder participar en més activitats com les de la trobada, marcades per la interacció i el treball en grups reduïts, així com per l’intercanvi i debat amb joves d’altres països.
Lorena i Lluc van participar en la trobada en qualitat d’observadors, donant suport a l’organització com a moderadors i traductors.
Lluc va assumir la tasca de facilitar una dinàmica de roleplay, en la qual es va abordar la qüestió del nacionalisme en el context de la situació política a Catalunya i es van presentar aspectes de la llengua, la cultura, tradicions i gastronomia catalana; Lorena, per la seva banda, va participar en un programa de la ràdio de Jérez en directe, juntament amb els joves representants dels partits polítics convidats.
Ambdós van participar gràcies al suport del programa de mobilitat de la xarxa espanyola de la Fundació Anna Lindh i Inter.
La trobada ens ha servit per conèixer de primera mà l’acció clau ‘Diàleg Estructurat entre joves i responsables de les preses de decisions’, així com per conèixer el punt de vista dels estudiants sobre les seves necessitats i interessos i entitats juvenils de Jérez amb les que esperem continuar col·laborant.
A nivell personal, em va cridar poderosament l’atenció que en una de les activitats, un grup d’estudiants declarés no estar preparats per votar i, fins i tot, proposés que l’edat mínima s’ampliés dels 18 als 20 anys, quan el tema objecte de discussió era la proposta de rebaixar la edat mínima als 16 anys (com ja succeeix en altres països europeus), fet que reflecteix el desconeixement i la distància que existeix encara entre els joves i la política.
L’activitat es va realitzar amb el suport del programa Erasmus+ de la Comissió Europea.
Lluc Martí