La FCV va participar l’1 de desembre en la jornada ‘Aportant valor al voluntariat. Reconeixement de competències’, dedicada a conèixer eines per a l’identificació, desenvolupament, reconeixement i validació de les competències que es guanyen fent voluntariat.
La jornada, organitzada per l’entitat Plena Inclusión Madrid, federació d’entitats que donen suport a persones amb discapacitat intel·lectual i que agrupa a més de 100 entitats (formades per més de 4500 professionals i més de 2500 persones voluntàries), va comptar amb la participació i el suport de la Plataforma del Voluntariado de España, xarxa que agrupa, per la seva part, a més de 80 entitats i representa el sector del voluntariat en l’àmbit estatal, l’entitat Reconoce, amb seu a de Galícia, que compta amb l’adhesió de més de 140 entitats i 1500 persones voluntàries, i la Fundació Catalunya Voluntària.
La PVE va presentar el seu programa de reconeixement de competències per a persones voluntàries Vol+, Reconoce va presentar l’eina que empra, amb el mateix nom, per certificar les competències i la FCV, per la seva part, va presentar la seva estratègia educativa, enfocada en donar a les persones voluntàries oportunitats i incentius per millorar les habilitats i actituds, que la mateixa persona voluntària escull i que cada dia són percebudes com més rellevants per trobar feina.
La FCV entén el voluntariat com la millor manera d’aprendre i de desenvolupar interesos, habilitats i actituds i, des dels seus inicis, fa ús d’eines perquè les persones que fan voluntariat puguin identificar les seves competències, relacionar-les amb la seva formació i interesos professionals i certificar-les. A la FCV entenem això com a part de la nostra feina com a supervisors o gestors d’activitats de voluntariat, i més en un context on manquen les oportunitats de formació no reglada i experiencial. A la FCV ens sembla el més coherent amb la nostra missió crear incentius de formació no reglada en contraprestació al temps, energies i dedicació de les persones que fan un voluntariat a la FCV, motiu pel qual oferim un suport continuat perquè siguin protagonistes del seu aprenentatge. A la FCV adaptem marcs competencials en funció de cada persona que fa un voluntariat, de les seves necessitats i interesos, com a pràctica que permet adaptar-se a la situació educativa, personal, professional de cadascú/una.
Crear incentius de formació continuada permet a tota entitat de voluntariat no tans sols apropar-se als seus objectius socials de forma més eficient, sinó també construir capital humà, reforçant l’impacte de l’entitat.
Si tens interès en descobrir l’enorme potencial de la metodologia no reglada per crear programas de voluntariat amb un impacte educatiu rellevant, si vols conèixer noves perspectives de treball que beneficien no tan sols a les persones que fan un voluntariat, sinó a tothom que forma part de les mateixes entitats, incloent a l’equip assalariat (gestors, educadors, tècnics);
T’encoratgem a participar en els tallers ‘Capsa d’Eines per un Voluntariat Actiu’, els dies, 2,4,9 i 11 de febrer. Es poden inscriure en els tallers en aquest enllaç.
Per a qualsevol informació complementària podeu enviar un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat