Del 7 al 14 de febrer la FCV va acollir a un grup de 6 joves, de 15 a 18 anys, que gaudiren d’una setmana plena d’activitats en el marc de l’experiència de formació práctica (‘Job-shadowing’) ‘Youth Leadership for Change’.
L’activitat va tenir lloc a Barcelona en el marc del projecte per a l’intercanvi de bones pràctiques i la innovació en el treball amb joves ‘Empower for change’, de dos anys de durada, coordinat per l’entitat georgiana ‘Academy for Peace and Development’ i realitzat amb el suport del programa Erasmus + de la Comissió Europea.
Si bé al juny del 2018 la FCV va acollir a 12 representants de 4 ajuntaments de Geòrgia i de dues entitats no governamentals, en aquesta ocasió, els participants han estat adolescents que han rebut una formación prèvia en el seu país dedicada a la participació, ciutadania i incidència política, joves que van triar Barcelona per continuar aprenent sobre aquests temes, fent servir, aquest cop, l’experiència directa, el diàleg i la reflexió com a font principal d’aprenentatge.
El programa va permetre la trobada i intercanvi amb altres joves de la seva edat, activistes i col·laboradors/es d’entitats no lucratives i grups informals.
El grup va conèixer a joves de la seva edat, a col·laboradors de la FCV i a joves que participen en les activitats de les entitats que van visitar, com, per exemple, el Centre Cívic Drassanes, el Casal de Barri ‘Folch i Torres’ o el Centre d’Informació i Assessorament per a Joves de Ciutat Vella.
El grup va trobar-se també amb responsables d’entitats no lucratives juvenils, tècnics de joventut i informadors juvenils, gràcies als quals van poder conèixer de primera mà els serveis i recursos públics per a joves que ofereixen els diferents serveis municipals.
Al llarg de la setmana van rebre una presentació teórica sobre la normativa de participació de Barcelona, amb informació dels òrgans i processos existents per incidir i proposar iniciatives per part de la ciutadania; van conèixer quin paper juguen les entitats socials i de base comunitària a la ciutat i els usos que les persones joves fan de l’espai públic.
Dues de les activitats més destacades de l’activitat van tenir lloc, precissament, a l’aire lliure: al Teatre Grec, a Montjuïc, on van participar en una taller de teatre social, i a la Plaça de les 3 Xemeneies, on van haver de realitzar un vídeo per expressar la seva cultura, dedicat a les danses tradicionals georgianes.
La tasca del grup, a més d’aprofitar l’experiència per desenvolupar un conjunt d’habilitats i actituds de ciutadania i de lideratge, va ser aprendre de les pràctiques que tenen lloc a nivell local per facilitar la participació de joves en les preses de decisió. A la seva tornada a Geòrgia, el grup ha de realitzar propostes concretes, que formaran part dels plans d’acció i de les polítiques juveniles en les seves localitats, fortament marcades per la despoblació juvenil i la manca d’oportunitats.
La valoració de l’activitat va ser molt positiva per part del grup, assolint-se les seves expectatives sense excepció, tant pel que fa a les activitats del programa com als aspectes logístics.
Volem agraïr molt sincerament a l’equip de 8 persones col·laboradores de la FCV que va formar part de l’activitat i va acompanyar al grup al llarg de la setmana, a les persones responsables dels diferents centres civics, de barri i d’informació (esmentats), que van dedicar el seu temps i coneixements, i al mateix grup de joves que ens van visitar, per la seva curiositat, amabilitat i participació.
Per a més informació sobre l’activitat i els seus resultats, podeu enviar un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat