Tempesta. Tota la setmana havia previst tempestes. I això és el que m’esperava el primer dia, quan em vaig despertar per fer els últims preparatius, i començar el programa. Però va sortir el sol en un cel clar, tenyit de taronja i blau claret, amb un mar tranquil marcant l’horitzó.
I aquest va ser el nostre paisatge durant 7 dies, amb 20 joves de quatre nacionalitats diferents. Una setmana plena d’activitats dirigides per quatre facilitadores representants de les organitzacions participants.
“Start the Cha(i)nge” ha sigut un intercanvi per reflexionar sobre qui som, el nostre entorn, i com poder canviar-ho. D’aquesta manera, es va dividir la setmana en una primera part més personal, on es van desenvolupar activitats més introspectives, de meditació i autoreflexió. Es va aprofitar aquest espai també per donar-se a conèixer i conèixer a la resta de participants, remarcant els punts forts entre elles.
La segona part va tenir lloc a la ciutat de Vilanova, on les participants van sortir a parlar amb la població local, preguntar sobre les seves problemàtiques, i preguntar i proposar solucions tenint en compte el temps de preparació, els recursos i el poder d’incidència. L’objectiu era demostrar que amb molt poc, i fent petites accions, es pot començar a crear un gran canvi. D’aquesta iniciativa van sortir quatre petits projectes: es van fer pòsters per difondre vocabulari bàsic d’anglès, català i castellà; pòsters per disminuir el soroll a les nits, un vídeo que recull peticions de les i els ciutadans, i post-its per promoure l’ús de la bicicleta.
Tot i haver tingut alguns imprevistos –un dia va sonar l’alarma d’incendis a les 3 de la matinada!-, l’intercanvi ha estat marcat pel bon temps, la tranquil·litat i les converses profundes.
Durant la setmana, també es va realitzar visita a Barcelona, del qual us deixem un vídeo que va realitzar el Vadim, un dels participants de Romania.
Des de la Fundació Catalunya Voluntària agraïm la participació de les organitzacions System & Generation, Minte Forte y RJOS ‘Apvalus Stalas’, i la seva implicació en el projecte!
Ana.