Intercanvi Juvenil “From Pollution 2 Inclusion”
26 de juliol al 3 d’Agost, 2021
Krusevac, Serbia
El projecte ja era un repte fins i tot abans de començar. Hi va haver un problema a l’avió que ens portava a Belgrad, de manera que vam haver d’aterrar de nou i esperar un altre avió. Això ens va fer perdre l’últim autobús cap a Krusevac, així que vam haver de trobar un alberg a Belgrad per passar la nit i esperar l’endemà al matí per agafar l’autobús fins a la casa de l’entitat d’acollida.
Un cop a Krusevac, tot va començar sense problemes, coneixent-nos i compartint les nostres expectatives, aportacions i com s’estructurarà el projecte. Després vam començar a entrar en els detalls del rodatge de vídeo, especialment aplicats a la creació d’un curtmetratge que era un dels principals objectius i resultats del projecte. Des de l’escriptura de guions fins a la gravació i edició vam conèixer els conceptes bàsics d’aquesta bonica disciplina. Després es van crear diferents grups segons l’experiència i els interessos personals de cadascú. La tasca principal del projecte era crear un curtmetratge per conscienciar sobre la contaminació de l’aire i la protecció del medi ambient, utilitzant aquesta eina com una manera de promoure l’activisme juvenil i elevar la nostra veu per a un enfocament més conscient cap al canvi climàtic.
Després de debatre-ho profundament, se’ns va ocórrer la idea del nostre vídeo: presentar un escenari post-apocalíptic en què, a causa de la contaminació del medi ambient a llarg termini, l’aire és limitat i només està disponible en ampolles de plàstic. Volíem assenyalar la importància de la gestió actual del plàstic, no només en les polítiques actuals, sinó també en l’elecció i la consciència de cada individu a l’hora de tractar aquest material. Amb això en ment, vam començar a desenvolupar el guió i a concebre els primers plans del nostre vídeo. Com que una de les nostres idees era explorar els voltants de Krusevac, vam decidir anar a gravar en un riu proper a la ciutat, que també es veu afectat per la contaminació. Aquesta va ser una de les millors parts del projecte, per enregistrar totes les coses que havíem planejat i comentat, no es pot escriure quantes vegades hem hagut de repetir escenes perquè no podíem deixar de riure …
Un cop teníem totes les escenes rodades, era el moment de començar a muntar i editar la pel·lícula. En aquest sentit, hem de donar les gràcies a Jose Luís, que ens va ensenyar algunes idees fantàstiques sobre el concepte de rodatge, com per exemple registrar correctament tot el so i consells per aplicar a la fase d’edició de vídeo. Aquesta fase va suposar una mica de temps i moltes revisions i aportacions de l’equip. Podeu veure la pel·lícula al següent enllaç:
Hi havia una vegada a Sèrbia per la producció d’Acho, Intercanvi Juvenil “From Pollution 2 Inclusion“
Finalment, un cop finalitzat i entregat el nostre curtmetratge, vam tenir una mica de temps per descansar i gaudir de la bona feina feta. L’endemà, després de l’avaluació i el tancament del projecte, vam anar a un acte organitzat al centre juvenil local de la ciutat. Allà vam veure tots els curtmetratges que s’havien produït en el projecte. Va ser una experiència fantàstica veure la diversitat de temes i enfocaments que els nostres companys van triar per retratar el concepte de contaminació.
No puc acabar-ho sense fer un gran crit a tot l’equip que va participar a la pel·lícula: Josep, Pablo, Irfan, Jose Luís i Alex, per tota la seva contribució i bona energia durant tot el treball. També vull agrair a tot l’equip de SFERA, Katerina, Nemanja i Milco, la seva actitud, orientació i suport, proporcionant tots els continguts d’una manera lògica pas a pas que ens va ajudar a construir la pel·lícula. El fet de treballar en un equip multinacional de vegades ho fa difícil, però quan es veu el resultat, la recompensa és doble. La sensació de satisfacció i connexió que sentiu amb els companys quan heu acabat és molt gratificant. Per acabar, només vull afirmar que conviure durant 9 dies amb persones de cultures diferents sempre és un valor afegit i una experiència enriquidora en què aprens moltes coses, de tu i dels altres.
Gràcies a tothom que ho va fer possible.