Del 7 al 15 d’agost va tenir lloc al Molí de Mar, a la platja del far de Vilanova i la Geltrú, l’intercanvi juvenil ‘Adarró, fa més de 2500 anys’, on van reunir-se 25 joves de Sicília, Grècia i Catalunya amb l’objectiu d’aprendre a viure de manera més respectuosa i amable amb la natura.

La trobada va dedicar-se a explorar dos temes: què cal aprendre de la natura i què cal  aprendre de la història, per viure millor, de forma més sostenible i responsable amb l’entorn natural i el medi ambient, així com de manera més saludable.

L’activitat va servir per ser més conscient que molts dels reptes i les preocupacions són comunes en els 3 països, tot i que el nivell de sensibilització i el nombre d’iniciatives realitzades per persones joves és diferent en cadascun d’ells. El grup català, per exemple, va compartir la seva experiència i coneixements, participant en les activitats i realitzant presentacions, dedicades a temes tan diversos com el veganisme, la transformació d’oli residual en sabó, o l’Hort de l’avi, iniciativa d’agricultura ecològica urbana presentada per un dels participants en l’intercanvi, on el grup  també va conèixer les tècniques i els beneficis de la bioconstrucció.

El grup també va conèixer la feina de la Plataforma Salvem l’Ortoll, que va organitzar un petit camp de treball on el grup va ajudar a netejar els camins per on passen els cavalls en la seva ruta des dels Pirineus fins al mar.

El grup va tenir temps per a gaudir de la festa major de la Geltrú i de dues visites guiades: a l’assentament íber-romà d’Adarró, que dóna títol a l’activitat, i al Museu Víctor Balaguer. En les runes, el grup va realitzar un concert musical nocturn (potser el primer en els darrers dos segles?) i visitar els arxius del museu.  

L’activitat va permetre descobrir una part de la història de la ciutat, algunes tècniques de la permacultura i, en definitiva,  augmentar la sensibilització envers els temes de l’activitat.

Les activitats més ben valorades van ser el joc de descoberta de la ciutat i la realització de vídeo campanyes que, tot i la manca de temps i de recursos, va donar molt bons resultats. Una altra activitat que es va valorar positivament va ser el disseny, també en grups reduïts, d’un museu dedicat a aprendre de la natura, a crear una cançó per donar a conèixer la permacultura i al disseny d’ una nova activitat d’intercanvi juvenil dedicat al respecte pel medi ambient que tenim previst realitzar pròximament, aquest cop amb més països.

A més de per conèixer noves maneres per viure de forma més sostenible, l’intercanvi va servir, en paraules del mateix grup, per fer noves amistats i millorar habilitats comunicatives, lingüístiques, de treball en equip, mitjançant la interacció, l’intercanvi i la convivència.

L’activitat, coordinada per la Fundació Catalunya Voluntària, ha estat realitzada en associació amb l’ Associazione Culturale Arci Strauss (Mussomeli, Sicília) i United Societies of Balkans (Salònica) gràcies al suport del programa Erasmus+ de la Comissió Europea, en el marc de l’Any Europeu pel Patrimoni Cultural.