El darrer 26 de juliol, com a part de l’iniciativa internacional “Mainstreaming Media Literacy and Thinking Competence in Youth Work” l’equip de la FCV, amb l’ajuda de l’artista urbà Reos, va organitzar la pintura d’un graffiti col·lectiu a les parets de la placa de les tres Xemeneies, al barri del Poblesec a Barcelona.

L’objectiu de la intervenció cultural ‘No et deixis enganyar’ va ser promoure situacions d’intercanvi i cooperació, permetre que les persones s’expressessin a través d’un mètode artístic, alhora que crear consciència sobre la influencia i manipulació dels mitjans.

Hem promogut l’acció, fent servir, precisament, les xarxes socials i ¡el mateix día, a la mateixa plaça, hem convidat a la gent que passejava a pintar amb nosaltres, a qui els hem explicat la iniciativa, creant debats sobre la propaganda en els mitjans i l’alfabetització mediàtica. Reos va compartir amb les seves tècniques i va permetre participar en la realització del mural a tothom que ho desitjava. Per la tarda, Akbar es va unir a nosaltres per improvitzar cançons de rap i animar la participació, en anglès (amb una mica de castellà, francès i holandès); per la seva part, Marcin ens va acompanyar per mantenir l’energia de l’esdeveniment amb cançons improvisades en castellà (i una mica de català).

 A poc a poc la gent va anar arribant, organitzant-se al voltant del mur. La gent pintava, cantava, escrivia amb guix al terra,  creava noves connexions o, simplement, observaba el procès creatiu. L’últim pas del mur va ser afegir la cirereta al pastís, per provocar la reflexió. Amb l’opinió dels presents vam triar el hashtag “#enjoyyourfreedom”, com a sarcasme en contra de la  manipulació que patim per part dels mitjans.

L’activitat va ser un èxit: més de 30 persones, entre nens i adults, van participar en la realització del mural; situat en un indret molt concorregut, el que permet sensibilitzar sobre el tema a moltes persones; hem creat, també, vincles amb altres organitzacions i individus per impulsar noves intervencions culturals.

Volem agrair a tots els participants d’aquesta activitat, especialment a Reos, que es va encarregar d’imaginar i dirigir la pintura del mural; a Akbar i Marcin, per compartir la seva inspiració, textos i veu i al Centre Cívic El Sortidor pel seu suport en l’equipament tècnic.

Va ser un gran plaer compartir aquesta activitat i ja estem pensant fer-ne de noves amb les persones que vam conèixer aquest dia.

L’activitat va tenir lloc amb els suports del programa Erasmus + de la Comissió Europea i de l’Ajuntament de Barcelona.