Durant el mes de setembre ha tingut lloc una formació a la ciutat de Gyumri, Armènia, la qual ha tingut representació de la Fundació Catalunya Voluntària. Sergio i Verónica hem sigut participants durant el Training Course “From Knowing to Becoming” del 15 al 22 de setembre per tractar el tema del Voluntariat Europeu i en particular la figura del mentor.
Un cop vam ser escollits per participar-hi, vam iniciar el viatge uns a Tblisi, Geòrgia i altres a Erevan, Armènia, una regió desconeguda per nosaltres, el Cauques. Finalment ens vam trobar tots els participants a la ciutat de Gyumri, al nord d’Armènia el dia 15. Llavors, ens començaven a conèixer entre nosaltres un grup de joves d’arreu d’Europa d’allò més divers: Itàlia, Grècia, Estònia, Eslovàquia, República Txeca, Països Baixos, Croàcia, Moldàvia, Rússia, Armènia i Geòrgia van composar amb nosaltres un ambient multicultural fantàstic.
Un cop iniciat el curs de formació, vam tenir l’oportunitat de descobrir la ciutat de Gyumri. Es tracta d’una ciutat amb molta història, que presumeix d’haver sigut la capital d’Armènia en l’antiguitat, a més de ser actualment la capital de
la regió del Shirak i la segona ciutat més poblada del país. Avui dia, es troba en mig d’un llarg procés de reconstrucció a causa d’un poderós terratrèmol que fa unes dècades va destruir un 75% dels edificis, d’entre ells alguns molt emblemàtics. Resulta molt curiós poder comprovar encara avui els efectes de la tragèdia i com gent inspiradora i treballadora empeny per refer la ciutat.
Allà a Gyumri vam tenir l’oportunitat de conèixer les oficines de l’organització que va fer possible aquest Training Course, Youth Initiative Center (YIC). Ens van explicar sobre els seus projectes que duen a terme, com treballen i finalment vam tenir l’oportunitat d’entrevistar a tres persones que exercien de mentors d’alguns voluntaris que l’associació acull a Gyumri.
En quant al contingut de la formació, la vam trobar molt interessant.
Primerament vam repassar tots els aspectes del Voluntariat Europeu al programa Erasmus+ per situar-nos. Vam analitzar el concepte d’aprenentatge i l’educació no formal i llavors vam abordar el tema central del curs, el rol del mentor en un projecte de voluntariat Europeu. Vam tenir l’oportunitat de practicar entre nosaltres, estudiar diverses situacions de crisi, compartir bones pràctiques i idees per dur a terme, però sobretot va suposar que es va generar un meravellós caldo de cultiu d’idees de futur en relació al treball voluntari.
Personalment, ens emportem una bona pila de nous coneixements, conceptes reendreçats al cap i una sèrie de grans idees que seria genial poder portar a terme en el futur.
Sergio