A finals de març he participat en l’activitat d’aprenentatge ‘Fine Arts for FINE Learning’ perquè estava molt interessada a participar en aquest programa degut a que barreja les meves grans aficions aficions: art, educació i intercanvi cultural. A més a més, es feia a prop de casa! Creia que era una oportunitat que no podia deixar passar!
Durant aquests dies hem posat en pràctica activitats artístiques seguint la metodologia FINE: Focused, Inclusive, Nurturing and Engaging (Centrades, Inclusives, Nutritives i Participatives), acivitats que formaràn part d’un recull que s’editarà en el format de llibre digital i que estarà disponible per tothom.
Després d’haver participat en intercanvis en diferents països, crec que ja tocava fer-ne un a Catalunya! Ha estat una experiència única, sense els nervis de viatjar a un nou país amb un idioma diferent, però amb tot l’orgull d’ensenyar la meva terra, idioma i compartir els nostres costums. M’ha permès conèixer persones molt talentoses, artistes i facilitadors i ha estat una gran oportunitat per seguir aprenent i guanyant experiència en el meu àmbit professional.
Com a “innovació”, en aquest projecte he tingut la oportunitat de facilitar una activitat artistica als meus companys. Ha estat el primer cop, i com la experiencia m’ha agradat tant que, espero que no en sigui la ultima! he. Vaig decidir realitzar una activitat basada en la técnica “cadaver exquisit” que feien servir els surrealistes per crear obres en conjunt. La meva proposta tractava de dibuixar un personatge entre diverses persones, sense saber que ha fet l’altre. Finalment, es descobreix el resultat que hem creat entre tots, a qui podem donar una personalitat o crear una història fent ús dels diversos personatges. Vaig escollir aquesta activitat per que em semblava bona per mostrar la diversitat de persones que vam composar el grup, perquè és divertida i perquè permet dibuixar en un ambient relaxat, sense pressions ni prejudicis.
Considero que l’activitat compleix amb la proposta metodológica del projecte ‘FINE’ perquè és enfocada: permet desenvolupar la creativitat i la imaginació; és inclusiva, perquè és una activitat senzilla i no calen gaires adaptacions perquè tothom pugui participar, on la creació de personatges permet mostrar cossos i persones amb característiques molt diverses; es nutritiva, perquè a través de l’art permet conèixer una mica més a la resta de persones que formen part del grup i perquè permet practicar amb nous materials i idees fins aprendre a dominar-los; és compromesa i participativa, perquè tothom és part essencial de l’activitat.
Estic satisfeta de com va transcorrer l’activitat, tots els/les participants es van implicar i els resultats van ser divertits. Al finalitzar, vam conversar sobre possibles variants de l’activitat, fet que trobo molt beneficiós per tenir més idees i saber-la adaptar a altres grups de persones i objectius socials i formatius. Algunes variants poden ser, per exemple, escurçar el temps de dibuix, fer servir cartolines grans, fer-ho en grups limitats de tres persones (enlloc de amb amb grup sencer), afegir més parts del cos, etc.
Estic molt agraïda a la Fundació Catalunya Voluntaria, als creadors del projecte i a tots els participants per aquests dies tan FINE! Aquesta experiencia només és la xispa que iniciará quelcom més gran!