Mariana, la voluntària de la FCV ha tornat de la seva formació on-arrival en Coma-Ruga, Tarragona. La formació es va dur a terme per primera vegada al 2019 offline! A continuació. descobrirem la seva experiència!
L’objectiu principal de la formació era compartir tots els coneixements valuosos sobre el voluntariat als nouvinguts a Catalunya. Això va incloure classes sobre la missió del Cos Europeu de Solidaritat, YouthPass i l’intercanvi d’experiències amb els exvoluntaris.
Aquesta petita ciutat va reunir voluntaris de diversos països: Àustria, Ucraïna, Itàlia, Tunísia, Alemanya, Geòrgia, Noruega, Regne Unit, França i Bèlgica. Malgrat les diferències culturals i lingüístiques, hem creat amistats per tota la vida.
El nostre dia començava a les 8 del matí i quèiem rendits però feliços al llit a les 10 de la nit.
El dimarts 24.10. ens concentrem, sobretot a conèixer-nos, trencar els estereotips i les pors sobre el voluntariat.
Una de les meves activitats preferides va ser la creació d’un ¨Passaport¨ en el qual els participants havien de conèixer les teves preferències i també fer un dibuix improvisat de tu. Va ser molt emocionant veure com et veuen els altres i com surten de la seva zona de confort en preguntar gairebé a un desconegut per les seves aficions o preferències.
Una dels principals avantatges de la formació va ser que totes i cadascuna de les activitats es basaven en el treball en equip i la reflexió sobre aquest. Les organitzadores Mireia, Nien i Maria es van concentrar en els nostres sentiments i en els resultats de l’aprenentatge dels exercicis. A més, vam estar analitzant els nostres patrons de comportament que ens van ajudar a comprendre plenament el que és la SOLIDARITAT i evitar l’exclusió inconscient d’algú en els nostres futurs projectes.
Dimecres 25.10. Crec que va ser el dia més impressionant i fructífer. Imagineu que 25 persones de diferents països que mai s’havien vist abans haguessin d’aconseguir comunicar-se sense paraules i sense possibilitat de veure’s.
Podria semblar un episodi de la pel·lícula “Missió impossible” amb Tom Cruise, però ho vam aconseguir! Creant abans l’estratègia, dividint-nos en grups més petits i comunicant-nos amb aplaudiments, vam aconseguir trobar tots els objectes amagats al petit bosc!
A aquesta ¨missió impossible¨ li va seguir la sessió sobre gestió de conflictes que ens va ajudar a analitzar els nostres errors i resoldre els malentesos. No obstant això, no ens quedem aïllats en Coma-Ruga, sinó que, ens dediquem a buscar la solidaritat en el proper poble del Vendrell, la qual cosa va demostrar una vegada més que la solidaritat pot aconseguir-se fins i tot en els llocs més petits i amb menys població.
A més, vam tenir una sessió sobre el programa de CES, la seva visió, drets i obligacions que va ser seguida d’un debat molt actiu.
El dijous 26.10 va estar ple d’activitats sobre el context socio-històric i intercultural. Fins i tot vam estar creant els nostres propis memes i participant en el Taller de Castells (tradicional torre humana). Al final del dia, vam tenir un temps de reflexió ¨peer-ejas¨ i vam anar a la platja per a escoltar els sons del mar.
Durant l’últim dia de la formació vam estar treballant sobretot en la nostra trajectòria individual de voluntariat: quin tipus d’habilitats personals i professionals volem desenvolupar, quins mètodes podem utilitzar per a aconseguir-ho i el pla d’acció general. Per a facilitar les coses als participants, el representant de ANE, Ramón Closas, ens va visitar per a compartir idees útils i històries inspiradores dels antics voluntaris.
I, la guinda del pastís, acabem la nostra formació amb l’emocionant Circuit de tirolines per a treure més adrenalina!
Estic més que agraïda de ser voluntària de CES perquè he conegut a gent amb idees afins, he après informació valuosa i estic disposada a compartir-la amb la meva entitat i amb la resta del món!
Mariana, voluntaria CES de Polonia