Poques vegades s’ofereix la oportunitat de treballar i ser part integral d’una institució com es un Parc Natural. La meva experiència europea en aquest àmbit s’emmarca a la ciutat de Kaunas (Lituània) on durant 6 mesos he pogut viure des de dins com funciona l’administració, direcció i organització d’un parc natural de 9.869 hectàrees.
En aquest projecte, he tingut l’ocasió de treballar amb professionals del medi ambiental, forestals i biòlegs que m’han ensenyat espècies de flora i fauna que desconeixia, tècniques i mètodes de treball que ignorava i recursos d’educació ambientals valuosos, així com un paisatge i natura diferents a la qual estava acostumat. Tanmateix, he pogut aplicar els coneixements i les habilitats adquirides a la universitat, després de llicenciar-me en Ciències Ambientals.
El parc natural “Kauno Mario” es troba situat al centre de Lituània, al costat de la segona ciutat més important del país: Kaunas. Aquesta reserva natural està formada per una gran llacuna que acull una gran varietat d’espècies aquàtiques, així com espais boscosos de gran valor natural. D’aquí el seu nom, ja que “Kauno Mario” significa “llacuna de Kaunas” en lituà. Durant tot l’any, el parc natural rep voluntaris, persones d’intercanvi i estudiants en pràctiques que ajuden notablement al funcionalment de la institució. Per aquest motiu, durant tota l’estada al parc estàs compartint coneixements amb altres persones i aprenent d’elles.
Les tasques desenvolupades durant el projecte han sigut molt variades en funció de les necessitats que requeria el parc en cada moment, ja que tant pots estar ser partícip en temes de natura, protecció i creació de patrimoni natural amb els especialistes, com desenvolupar feines manuals de poda d’arbres o recol·lecció de deixalles, passant per l’observació i seguiment de fauna i visitants.
Pel que fa al país, Lituània es una nació petita (poc més de 3 milions i mig d’habitants), de gent amable i respectuosa amb fortes tradicions culturals i històriques que es perceben en cada ciutat que es visita. Amb una gastronomia molt envejable i deliciosa. Es tot un repte determinat quin és el meu menjar preferit en aquesta terra, ja que hi ha varietat per triar. Pel que fa a la llengua del país, és tot un repte aprendre o intentar entendre el lituà, però per sort, durant el projecte he tingut classes de lituà durant 3 mesos que m’han servit per adquirir una base molt bàsica, però eficaç per defensar-me en situacions quotidianes.
Tanmateix, la població menor de 40 anys parla un anglès fluid i entenedor, així com les persones majors de 40 anys entenen i parlen per igual tant el rus com el lituà.
Pel que fa al clima (detall a tenir en compte), s’ha de dir que a Lituània hi plou molt, inclòs els dies de més calor, raó per la qual el nom del país prové del mot “lietus”, que en lituà que vol dir “pluja”. I es per aquest motiu, que el país es manté tant verd amb uns paisatges amb tanta riquesa ambiental.
Finalment, recomano amb molt d’interès aquest projecte a persones, que com jo, estimen la natura i valoren la protecció del medi ambient davant l’amenaça i al fragilitat de les espècies naturals que allí hi conviuen. Es per això que vaig decidir ser partícip d’aquest projecte per la seva implicació directe en la defensa i conservació dels espais naturals.
Bernat