ElecTRICITY

La primera paraula que em ve al cap quan penso en Polònia és la ciutat portuària d’aquest fantàstic país: la Triple Ciutat (Tricity en anglès, o Trójmiasto en polonès). Durant el 2015 i fins al 2016 vaig tenir la fantàstica oportunitat de residir en una població no massa lluny d’aquesta, i des de llavors m’ha quedat un esplèndid record d’aquesta ciutat i de la seva societat en general.

El darrer mes d’octubre, com per art de màgia, es va presentar davant meu l’ocasió de poder visitar una altra vegada Polònia, però en aquest cas el sud, prop de Wroclaw, a Polanica Zdrój, a la Baixa Silèsia, i de bon principi, i sense pensar-m’ho ni un moment, vaig acceptar amb il·lusió, perquè, com sempre dic, em costa més anar a fer la compra que comprar un bitllet d’avió per visitar Polònia.

Aquesta vegada, però, la meva aventura a Polònia es basaria en el fet de poder assistir a un Training Course (Formació Erasmus+), durant una setmana al mes de novembre, sobre Primers Auxilis i com portar una situació de risc com aquesta amb calma i coherència. La formació va ser portada a terme en anglès per professionals de l’àmbit i per persones amants de la seva professió.

L’experiència va ser fantàstica, increïble, emotiva i amena de principi a fi. Crec que l’única paraula que puc trobar per definir aquesta màgica i segona experiència polonesa és ‘elecTricity’, perquè em recorda a les emocions i als sentiments viscuts en el seu moment, i perquè l’electricitat, m’ajuda d’alguna manera a expressar com va ser aquest Training course.

LLUM, CALOR I MOVIMENT

És cert que l’electricitat genera llum, i no podria estar-hi més d’acord perquè aquesta formació va ser per a mi com la llum que esperava, plena de noves oportunitats i de noves maneres d’entendre, d’aprendre i també de conèixer. La seva llum va aconseguir il·luminar l’etapa una mica opaca que estava vivint.

Calor, perquè la unió del grup que va integrar aquesta formació estava composta per persones càlides provinents de quinze països d’arreu d’Europa. Entre tots ens vam donar la calidesa que necessitàvem per fer front a la neu i a les baixes temperatures que vam poder viure durant tota aquella setmana. I, per últim, més calor, perquè la societat polonesa, aparentment és freda, però un cop es coneix és càlida com el sol.

Moviment, perquè no vam parar de fer diferents activitats durant tot el dia i de compartir anècdotes, punts de vista, opinions i il·lusions com si fóssim infants. Moviment, com la vida mateixa, que no s’atura, com el vent d’hivern, i com els dies, que van passar volant com les tempestes de neu.

CÀRREGA ELÈCTRICA, CORRENT ELÈCTRICA, CAMP ELÈCTRIC, POTENCIAL ELÈCTRIC I MAGNETISME

Càrrega elèctrica era el que portàvem tots, per poder donar el màxim de nosaltres, per poder exprimir tots els àmbits per aprendre, i perquè, la càrrega elèctrica no té límits.

Corrent elèctrica, perquè treballàvem i apreníem a aquesta velocitat, sense perdre la il·lusió i les ganes.

Camp elèctric, perquè vam tocar diferents camps d’una mateixa matèria, i perquè vam aconseguir que no s’acabés.

Potencial elèctric, perquè cadascun de nosaltres tenim un potencial diferent i cadascú va potenciar les seves qualitats i va aportar sense por tot allò que podia donar, de manera que vam rebre també, amb la mateixa força, nous coneixements.

I per últim, magnetisme, perquè és la força que ens va unir a totsnosaltres com a grup, i va treure a fora totes les ganes d’aprendre que teníem. Magnetisme, perquè érem o tots o cap, i perquè, si fallava un, fallàvem tots. Magnetisme, com el que desprèn la societat polonesa, la qual t’atrapa i no et deixa indiferent, ni avui, ni demà.

Marcel – Participant a una Formació Erasmus+