Forest of Dean? Què és això? Es pregunta la majoria de gent quan escolten aquest nom. És on porto vivint jo, la Mireia de Sant Just Desvern, des d’octubre de l’any passat 2017. És un bosc al sud d’Anglaterra on es troba un lloc màgic anomenat ASHA Centre, un lloc on 8 voluntaris de diferents països, juntament amb alguns treballadors, majoritàriament també d’altres països, treballen junts per proporcionar l’espai a molts joves de diferents països per trobar-se i aprendre tot tipus de coses diferents. Aquest lloc està basat en la filosofia de Rudolf Stainer, un filòsof del segle passat que va començar a parlar de biodinàmica a l’hort i autosustentament de la vivenda. Tot i que ASHA no és completament autosostenible, si que s’hi assembla.

El primer cop que vaig arribar a aquest lloc no sabia a on venia exactament, sortia del batxillerat cap a la aventura i vaig arribar a un lloc lluny de tot arreu amb molta gent que parlava anglés. Al principi hem va costar molt adaptar-me al idioma i als nous costums, petits detalls que em feien la vida més difícil. Però, per compensar aquestes petites dificultats, tenia cada matí, desde la meva habitació unes vistes increïbles.

A poc a poc l’anglès s’ha anat fent més fàcil i ara, tot i que encara em queda molt de camí per parlar com m’agradaria, ja puc entendre i fer-me entendre. Fins i tot hi ha vegades que tinc problemes per parlar el català, ja que hem surt traduir-ho del anglès mentalment, així que perdoneu si algunes frases sonen una mica estranyes.

En aquest petit racó del món estic aprenent moltes coses pràctiques que sempre he volgut saber, sobretot aspectes bàsics pel que fa l’hort i la cuina.

Però podríem dir que el que em fa més feliç està aprenent és l’aspecte social i una mica d’autoconeixement. Quin aspecte social podria haver en aquest lloc tan allunyat de la societat? Viure en una casa amb quinze persones, en un lloc de treball amb deu persones més, on mensualment venen uns trenta joves, crec que dona bastant de material on aprendre. El fet de conèixer tanta gent amb tantes opinions i experiències diferents, em dona moltes coses que pensar, i el fet de fer tasques a l’exterior, em dona el temps. Gràcies a tot això i a les persones increïbles que passen per ASHA, he pogut aprendre molt de mi mateixa, cosa que espero, sempre es quedi amb mi.

Per això, recomano moltíssim a totes les persones que tinguin l’oportunitat de fer un SVE, feu-ho. No dubteu. Però el meu consell és que aneu amb compte i us assegureu que la organització que us acull sigui la que us convé. Decidir quin tipus de projecte voleu, perquè ASHA és un lloc increïble però si de veritat voleu sentir que esteu canviant alguna cosa durant el vostre voluntariat, us recomano un projecte més humanitari. I també vigilar com és l’organització, perquè jo he tingut sort i he anat a parar a un lloc on m’han cuidat molt, però he conegut molts voluntaris d’altres llocs que ho estaven passant malament per culpa de la organització d’acollida.

Però bé, resumint, si teniu precaució a l’hora de triar, SVE és una oportunitat increïble que no s’ha de desaprofitar.

Mireia.