Xipre és una illa dividida que ha unit a diversos joves aquest setembre. Gràcies a la Fundació Catalunya Voluntària la Gemma, l’Anna, l’Alba, en Mohammed, l’Abel i l’Erola hem passat els primers dies del mes de setembre a la illa de Xipre, en un intercanvi juvenil anomenat ECO-TOGETHER, organitzat per l’entitat Youth for Exchange and Understanding Cyprus (YEU Cyprus), on hem compartit l’experiència amb joves d’altres 7 països europeus: Xipre, Sèrbia, Itàlia, Ucraïna, Croacia, Lituània i Àustria. En total érem uns 50 joves en un petit poble al centre de la illa, Pedoulas, envoltat de natura.
L’eix principal de l’intercanvi era la sostenibilitat, a través de dinàmiques, rols, conferències, debats i jocs, hem treballat aquest tema amb profunditat, però també n’hem tocat altres temes com els estereotips o el bagatge cultural tant a nivell comunitari, com a nivell individual. Gràcies a totes aquestes activitats, proposades en gran part pels facilitadors de l’intercanvi, com també per els leaders de cada país, hem après moltíssim.
Un dia del projecte ECO-TOGETHER vam anar a Nicòsia, la capital, on després de fer un tour turístic que ens va ajudar a entendre millor la realitat de la ciutat, vam tenir temps per descobrir-la al nostre aire. És una realitat atípica ja que és l’última ciutat del món que està dividida i té una frontera al mig anomenada “green line”, dividint la part grega de la turca. Es veu i es sent el contrast cultural d’una banda i l’altre.
Un cop acabat el projecte vam aprofitar per visitar la illa, el nostre destí va ser Pafos, ja que és una ciutat turística plena d’història i arqueologia. Aquí hem estat els dos últims dies de l’experiència, on hem pogut conèixer-nos millor entre nosaltres i gaudir també de temps lliure a la illa.
El més remarcable de tot plegat ha sigut el fet de conviure una setmana amb persones de diferents països. Això ens ha permès saber més sobre altres realitats de joves europeus i conèixer de primera mà les seves històries i la realitat en el seu país d’origen. Hem conegut a persones molt interessants, i també hem fet un equip molt bonic on ens hem cuidat molt entre nosaltres i tothom ha jugat un rol imprescindible. Ha sigut molt enriquidor perquè dins del grup cadascú aportava la seva essència; hem rigut, hem après i sobretot ens ho hem passat molt bé.
Per la majoria de nosaltres era la primera (o de les primeres experiències en intercanvis juvenils), hem tornat cansades, però molt contentes de l’experiència, ja que ens ha permès aprendre molt i fer pinya entre nosaltres mentre ens relacionàvem amb joves que tenien molt a dir d’altres parts de Europa. Totes compartim que ha estat una experiència molt bonica, i tornem amb ganes de retrobar-nos i participar en més intercanvis.
FCV team,
Anna Xumetra, Gemma Naspler, Abel Camacho, Alba Lucia Quintans, Mohamed Touhami i Erola Giramé