El 8 de maig, a l’aula 2 de Casa del Mar, a Barcelona, ​​la Fundació Catalunya Voluntària va organitzar una jornada d’intercanvi i de formació sobre la Resolució 2250/2015 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, la primera resolució d’aquesta institució que aborda el paper dels / les joves en la promoció de la pau i en els processos de seguretat a tot el món, que reconeix el paper positiu dels / les joves en la prevenció i transformació de les situacions de conflicte.

La trobada es va dividir en 4 parts: vam començar amb presentar-nos, persones i organitzacions participants. Érem 15 persones representants de 10 entitats, com ara la Fundació privada Ficat, la Fundació Indera, l’Institut Europeu de la Mediterrània-IEMED, Nicas a Barcelona, ​​Setem-Catalunya, la Xarxa de Convivència, Apip-ACAM, United Network of Young Peacebuilders -UNOY i, per descomptat, la FCV. Comptem també amb estudiants universitaris i amb un membre del Parlament de Catalunya. Com va dir Lluc Martí, coordinador del programa ‘Clam per la Pau’ “El que s’acostuma a dir quan el grup és petit és que ‘és de qualitat’, el que en aquest cas és veritat”.

Després de la presentació, vam fer una immersió total en la Resolució 2250/2015, sobre Joves, Pau i Seguretat, amb Romeral Ortiz, membre de la Xarxa UNOY, qui ens va explicar per què el moviment # YOUTH4PEACE, format per un grup de joves, voluntaris i activistes constructors de pau, va crear aquesta resolució, el llarg i difícil procés fins a poder arribar a presentar aquesta resolució al Consell de Seguretat fins a la seva aprovació per unanimitat, els principals objectius i raó de ser i els 5 grans temes o seccions en els que es concreta el text: participació, protecció i seguretat, prevenció, aliances i promoció / reintegració.

La segona part va acabar amb una discussió i amb el recordatori que un dels objectius perseguits per la jornada és posar en pràctica aquesta resolució.

La sessió de la tarda va començar amb la presentació d’algunes propostes sobre possibles accions que cal dur a terme, com ara acordar un pla d’acció. Per donar-li forma, vam realitzar un exercici conjunt en què, primer, vam pensar què hauria de contenir aquest pla i, després, vam compartir i parlar sobre la nostra pròpia visió de les necessitats dels / les joves i, de manera més extensa, del conjunt de la societat, dividits en 4 grups, la tasca comuna va ser analitzar què podem fer i com podem col·laborar per, sent realista, donar els passos que permetin donar veu als/les joves i fer que tinguin un paper molt més rellevant com a part de la societat en el present. Aquest pla, triennal, i que podria dur-se a terme tant en un context local, nacional o estatal, té tres objectius inicials molt clars: 1) conèixer i prendre consciència de la Resolució 2250/2015; 2) posar-la en pràctica, mitjançant la realització de diverses activitats en diversos àmbits i 3) aconseguir que aquesta posada en pràctica signifiqui un canvi durador.

El dia va ser intens i va finalitzar amb la posada en comú d’algunes conclusions i amb el recordatori dels compromisos dels participants, així amb una breu avaluació, els resultats van ser positius.

Si vols formar part del procés i col·laborar en la difusió d’aquesta Resolució 2250/2015, si formes part d’una entitat no lucrativa i juvenil, d’una entitat pública o privada i vols més informació o col·laborar d’alguna manera, estarem encantats de resoldre els teus dubtes.

Pots contactar-nos, per correu electrònic, a projectes.pau@catalunyavoluntaria.cat o, per telèfon al 934.124.493.

La trobada va comptar amb un petit suport del programa de mobilitat de la xarxa espanyola de la Fundació Anna Lindh.