El darrer 11 d’octubre, al Centre Cultural del Convent de Sant Agustí al barri de la Ribera, va tenir lloc un esdeveniment molt especial: la presentació de la plataforma en línia que acull curs en línia ‘Union of minorities. Educational tools for the European cultural mosaic’ dedicat a educadors/es i al qual ja es pot ja accedir de forma gratuïta en línia.
El curs està dirigit a professionals de l’educació, reglada o no reglada, i a totes aquelles persones que treballen en entorns multiculturals i que volen millorar les seves capacitats d’aprenentatge intercultural, de gestió de la diversitat cultural i, en definitiva, aprofitar i donar valor a aquesta diversitat per assolir objectius d’aprenentatge més rellevants. Perquè qui no treballa o estudia en un entorn multicultural avui en dia?
En l’esdeveniment van participar representants de les 3 entitats catalanes promotores del projecte, titulat ‘MOOC-Minority as an opportunity and occassion for Chrysalis in Europe’: la Fundació privada FICAT, el Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya-CEESC i la Fundació Catalunya Voluntària-FCV, en una sessió moderada per Noemi Morell, de FICAT, amb les participacions de Míriam Solsona i Hernan Fernández, del CEESC, Lluc Martí, de la FCV i Pere Solà, catedràtic de la Història de l’Educació de la UAB, el que va ser una mostra del caràcter multisectorial de la proposta.
El CEESC va presentar un dels continguts del curs, dedicat a la gestió del conflicte, amb esment dels seus principals elements i amb informació sobre com utilitzar els recursos en línia i a distancia que la plataforma ofereix, com, per exemple, els vídeos, explicacions i exercicis pràctics.
El Lluc, per la seva part, coordinador de la visita que en el marc del mateix projecte va tenir lloc a Barcelona al juny del 2017, va compartir la seva passió per la metodologia de la formació no reglada, pel valor que aquesta li dona a les experiències i inquietuds de qui participa, així com per la seva vessant pràctica, enfocada en la millora de capacitats i, també, en la transformació de l’ entorn, animant als assistents en l’acte a accedir i aprofitar els recursos per crear noves iniciatives educatives, com a millor manera de formar-se de forma continuada.
El curs, en anglès, consta de 6 mòduls i tracta de temes tan diversos com són l’autoavaluació i consciència sobre la cultura d’un/a mateix/a, la lluita en contra de la discriminació i dels prejudicis, amb informació i tècniques per afavorir la inclusió,la participació, la creativitat o l’ avaluació continuada en tot treball educatiu. El curs incorpora coneixements molt diversos i complementaris, des de tècniques de gestió de conflictes i de mediació, fins a aprenentatges de l’educació social, de l’educació per la pau o de la gestió organitzativa aplicats a la gestió de la multiculturalitat.
El curs és el resultat de la dedicació i entusiasme de quasi un centenars de treballadors juvenils, representants de 15 entitats de 7 països, al llarg de 2 anys d’associació entre entitats no lucratives i no governamentals, ajuntaments, universitats i col·legis professionals.
En l’esdeveniment, tot un èxit pel que fa a l’assistència, van assistir estudiants d’educació social i de dret internacional públic, col·laboradors de les entitats promotores,estudiants i persones interessades en conèixer els recursos.
El projecte MOOC, coordinat per l’associació InformaGiovani, de Palermo, compta amb el suport del programa Erasmus+ de la Comissió Europea i de l’Agència Nacional italiana.
Us animem a mantenir-vos informat per quan el curs estigui finalitzat, molt aviat.