Del 8 al 15 de març, la Fundació Catalunya Voluntària ha acollit el curs de formació internacional ECOrasmus a Vilanova i la Geltrú (Barcelona).

27 persones, provinents dels 5 països que formen part de la iniciativa: Països Baixos, Alemanya, Hongria, França i Espanya, van protagonitzar un curs de formació molt especial, amb el títol ‘ECOrasmus’, dedicat a l’aprenentatge, mitjançant l’acció i la reflexió, de pràctiques amigables i respectuoses amb la natura.

Educadors/es, activistes, gestors/es, emprenedors/es, joves i adults, que formen part dels equips de les 5 entitats sòcies han analitzat els aspectes que cal tenir en compte en l’organització d’activitats educatives presencials, des del transport i els materials al tipus i format d’activitat, passant per les instal·lacions, a la vegada que han gaudit d’una experiència d’aprenentatge intensa, basada en l’intercanvi d’experiències, coneixements, idees i bones pràctiques, en què tan important era el contingut de les sessions com assegurar-se que fossin sostenibles.

El grup ha après noves pràctiques,mètodes i activitats, i comentat els continguts del manual/guia de pràctiques, que publicarem (i traduirem) aquest mateix any. La guia de bones pràctiques ecològiques serà el prinicipal resultat de la iniciativa, perquè, amb independència dels temes que es tractin o qui les organitzi, les activitats educatives i formatives presencials siguin responsables amb l’entorn natural i no responsables de la catàstrofe climàtica que s’acosta.

El programa va permetre conèixer de primera mà iniciatives privades i comunitàries, a Vilanova i la Geltrú i a Barcelona. Alguna de les activitats més destacades van ser la visita i plantació a Can Masdeu i la plantació a l’Ortoll, amb les persones voluntàries de la Plataforma Salvem l’Ortoll i de Garraf Coopera, plantació que va finalitzar de la manera més original: amb una desfilada de moda al mig del bosc, personalitzant les espècies d’arbres plantades.

 

El programa del curs va incloure presentacions, tallers, dinàmiques en grups i visites, protagonitzades per l’equip internacional de formadors i, en algun cas, pels mateixos participants, que van poder gaudir del barri, de la platja i (tot i ser hivern) d’un clima primaveral.

L’activitat va tenir lloc l’Hotel César, instal·lació que compta amb el certificat Biosfera, on el grup es va allotjar, així com en diversos espais a l’aire lliure dels voltants.
El curs forma part del projecte per a la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques en matèria de joventut titulat ECOrasmus-Sustainable and eco-friendly practices in educational youth work, realitzat amb el suport del programa Erasmus+ de la Comissió Europea i de la Agència Nacional alemanya, coordinat per l’entitat European Intercultural Forum-EIF.

Per a més informació sobre la iniciativa i com participar-hi o col·laborar-hi, podeu enviar un email a projectes@catalunyavoluntaria.cat