Els dies 7 i 8 de maig va tenir lloc a Madrid la Conferència Europea sobre Voluntariat Corporatiu ‘Partnering for Impact’, organitzada per la International Association for Volunteer Effort-IAVE, amb la col·laboració de la Fundació Bancària La Caixa, Voluntare i la Fundació Telefónica, que va acollir a la seva seu, a la Gran Via, a prop d’un centenar d’experts, representants de programes de voluntariat corporatiu, d’entitats no lucratives i de l’administració pública.
La conferència va comptar amb la participació d’algunes de les principals veus del sector, com el consultor executiu sènior de IAVE Kenn Allen, els responsables dels programes de voluntariat de la Fundació Bancària la Caixa, de la Fundación Telefónica i d’empreses multinacionals com Credit Suisse, CISCO, IBM, Schneider, Siemens, Ericsson, Disney o Ritz Carlton Hotel Company.
A la conferència es van presentar bones pràctiques i experiències reeixides de voluntariat corporatiu d’arreu d’Europa, identificant-se elements d’èxit, com ara estar promogudes i liderades pels mateixos treballadors, realitzar-se en col·laboració amb entitats sense ànim de lucre, reflectir el compromís social i el know how de les mateixes empreses i comptar amb el suport de les noves tecnologies.
Els principals temes que es van tractar van ser la responsabilitat social de les empreses, l’atur juvenil, les noves tecnologies i la mesura del impactes, donant-se a conèixer metodologies útils per mesurar alguns dels efectes d’aquestes iniciatives, com són la millora de les capacitats professionals dels treballadors que participen en aquests programes i com realitzar un voluntariat repercuteix en el grau de satisfacció i implicació dels treballadors.
Dos dels moments destacats van ser quan Bruno Ayres va presentar l’aplicació tecnològica V2V i la seva capacitat de mantenir informada i mobilitzada la base social de les empreses, o quan Carme Artigas, de Synergic partners, va presentar els beneficis de gestionar i utilitzar tota la informació que es genera i la big data. La representació institucional va córrer per part de la presidenta de IAVE Sra Kylee Bates, de la directora general de la Fundación Telefónica, Sra Carmen Morenés i del director general de INJUVE Sr.Javier Dorado.
Des del punt de vista d’una entitat no lucrativa com la FCV, algunes de les conclusions de la conferència són:
1) cal superar certa desconfiança i desconeixement que existeix sobre el paper social de les empreses;
2) cal reconèixer els èxits del voluntariat corporatiu i les metes rellevants que assoleixen aquests programes pel que fa a -la promoció del voluntariat, -el desenvolupament i reconeixement de les competències de les persones voluntàries, -la utilització de les noves tecnologies i -la mesura dels efectes socials, econòmics i humans.
Per tot això, certament val la pena analitzar com sumar esforços amb empreses socialment responsables per dur a terme noves iniciatives solidàries que, d’aquesta manera, puguin tenir un major impacte i generar noves oportunitats de col·laboració i d’aprenentatge entre els dos sectors. Les empreses són molt conscients que realitzar un voluntariat no només vol dir ajudar a altres persones i millorar l’entorn més proper, sinó també és una oportunitat immillorable per desenvolupar un conjunt d’habilitats personals i professionals que cada vegada es valoren més, per part de les empreses i del conjunt de la societat.
Per a més informació sobre la conferència i els seus resultats, o sobre IAVE, pot enviar un correu electrònic a projectes@catalunyavoluntaria.cat (Lluc)