Imagina’t … estem enmig d’una pandèmia, la televisió t’està espantant i ets una mica “maniàtic de la pandèmia”. Que fas? Doncs me’n vaig de voluntariat europeu a Barcelona! ¿Sona boig?

No tan boig si ho penses més i més profundament. El meu pensament va ser: ‘Encara que no pugui conèixer a molta gent, tindré l’oportunitat de tenir bells i assolellats passejos per la platja de la Barceloneta, l’oportunitat de visitar una ciutat sense turistes i… molt bé, aquesta va ser la meva imaginació (que en part va resultar ser certa, sort de mi).

Quan vaig arribar a Barcelona, ​​els meus primers dies van ser increïblement intensos. Vaig conèixer a 2 dels meus companys de pis (i al conill, que també viu al nostre apartament), em van presentar a l’equip de la FCV, vaig conèixer al meu encantador mentor i fins i tot vaig tenir l’oportunitat de parlar amb alguns ex voluntaris. Això va ser realment més del que esperava. I, per descomptat, no es tracta de la quantitat de persones que acabo d’esmentar … sinó de qui són! Van resultar ser persones amables, obertes i sorprenents.

Abans de començar el voluntariat, ja coneixia ex voluntaris europeus que l’havien fet abans … Vaig escoltar que hi ha diferents períodes durant el voluntariat, com l’eufòria, la depressió, l’avorriment. Potser la fase d’eufòria està acabant lentament, però hi ha un llarg camí cap a la fase d’avorriment. Hi ha molt per descobrir, molts llocs, però especialment la gent, l’idioma i la cultura.

El primer xoc cultural que vaig experimentar a Barcelona va ser l’hora del menjar. Per què diables els espanyols sopen després de les 21:00 hores? I per què dic espanyols si ja hauria de saber que és Catalunya! J Els catalans estan molt orgullosos i destaquen la diferència entre Espanya i Catalunya. Per descomptat, ja vaig veure alguns llaços grocs el primer dia, però no tenia idea del que significaven.

I acabo de sortir de Polònia enmig de vagues plenes de gent que lluita pels drets de les dones. En les meves orelles tenia arrecades de llamps vermells, un símbol del moviment polonès. Quina casualitat!

Tot i que només han passat 2 setmanes, sento que ha passat un mes o més. El voluntariat m’ha convertit en una persona molt activa. He començat a preparar el disseny gràfic de samarretes i he editat el meu primer vídeo. Tot és nou per a mi i estic feliç d’aprendre coses noves i de compartir les meves idees amb l’equip de la FCV, que també és molt creatiu i em dóna una bona retroalimentació.

En el temps lliure, com ara està prohibit moure’s fora de Barcelona durant els caps de setmana, vaig descobrir els turons de Collserola amb un company de pis i també vam visitar grans exposicions al CaixaForum. També vaig anar a al Parc Güell … i… no hi havia ningú. T’ho pots imaginar? Aquest és el costat positiu de la pandèmia, suposo. Barcelona està respirant, finalment està “buida”. I tinc la sort d’estar aquí en aquest període de la ciutat.

Fer un voluntariat CES en temps del COVID té les seves limitacions. Quan et decideixes per aquesta experiència, has de ser conscient. Probablement, no coneixeràs a tanta gent com en temps “normals”. Probablement, tindràs dificultats per viatjar o amb el toc de queda, no podràs anar als bars i restaurants. Però si ets un tipus de persona a qui li agrada observar, descobrir, ets una mica introvertit … llavors no has de patir. Pots obtenir el millor del COVID i passar aquest moment difícil canviant la teva vida i fent una cosa bona pels altres. ¿Hi pot haver una millor opció?

Continuarà …

Iwona